30 Οκτ 2011

Ο ναρκισσισμός στον άντρα

Είμαι 32 ετών και αγαπώ τόσο πολύ το σώμα μου που όλη μέρα ασχολούμαι με το πώς να το τελειοποιήσω. Κάνω 3 ώρες την ημέρα γυμναστική, τρώω μόνο πρωτεΐνες, κοιτιέμαι στον καθρέφτη συνεχώς, αλλά ποτέ δεν νιώθω τόσο μυώδης και ελκυστικός όσο θα ήθελα.
Όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες σήμερα αισθάνονται δυσαρεστημένοι με το σχήμα και το βάρος του σώματός τους. Πολλοί είναι εκείνοι που...
κατακλύζονται από ένα φάσμα εμμονών με επίκεντρο την αναζήτηση της μέγιστης μυϊκής μάζας και μιας σχεδόν αψεγάδιαστης εμφάνισης.

Η αλλοιωμένη εικόνα του σώματος, η συνεχής αναζήτηση ενός ολοένα και τελειότερου σωματικού σχήματος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο ψυχαναγκαστικός περιορισμός της τροφής και η ενδεχόμενη χρήση αναβολικών και στεροειδών, παρ’ όλες τις οργανικές τους επιπλοκές, σηματοδοτούν μια κατάσταση που χρήζει αντιμετώπισης. Η κατάθλιψη, το άγχος, η απόσυρση από τους φίλους και οι διαταραγμένες ερωτικές σχέσεις καραδοκούν.

Η επίσκεψη σε ψυχολόγο κρίνεται σημαντική για να μην καταλήξετε να απομονωθείτε και να εγκλωβιστείτε μέσα στις εμμονές σας. Ενδέχεται η ανάγκη σας για υπερβολικό έλεγχο του σώματός σας να αναπαριστά μια βαθύτερη αίσθηση ανεπάρκειας.

Η ανάγκη σας να προστατεύετε δηλαδή έναν ευάλωτο και εύθραυστο ψυχισμό, κάτω από το πέπλο μίας τέλειας μυϊκής και καλλίγραμμης σωματικής εικόνας, η οποία επιχειρεί εις μάτην να λειτουργήσει σανένα τοίχος προστασίας προς τον έξω κόσμο.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια,
email myrsi@hol.gr
Πηγή :  ΤΑ ΝΕΑ Weekend
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...