30 Οκτ 2011

Όταν ο άντρας εξαρτάται από μια γυναίκα

Είμαι άνδρας 41 ετών και δεν έχω κάνει ακόμη οικογένεια. Οι γυναίκες πάντα με χωρίζουν, γιατί λένε ότι δεν αντέχουν την συναισθηματική πίεση που τους ασκώ. Παρατηρώ ότι δεν είμαι αυτόνομος και ότι κάθε σχέση είναι για μένα υπόθεση ζωής. Αφήνομαι πλήρως, χάνω τον εαυτό μου, ενώ όταν χωρίζω.........
πενθώ τόσο πολύ που πέφτω σε κατάθλιψη.
Ο φόβος αποχωρισμού και η υπερβολική ανάγκη για φροντίδα χαρακτηρίζουν τα άτομα με εξαρτητικές προσωπικότητες τα οποία συνήθως νιώθουν μια βαθύτερη ανεπάρκεια.

Φοβάστε να αυτονομηθείτε, να πάρετε αποφάσεις στην καθημερινότητά σας, να αναλάβετε ευθύνες, να μείνετε έστω και λίγο μόνος; αποφεύγετε αγωνιωδώς τους αποχωρισμούς; συμπεριφέρεστε υποτακτικά, άβουλα, δίχως να εκφράζετε τις αληθινές σας σκέψεις και επιθυμίες; αναζητάτε διαρκώς την διαβεβαίωση από τους άλλους; Συγχέετε μέσα σας το «είμαι» με το «τί νομίζω ότι θέλουν οι άλλοι να είμαι για να στηρίζομαι πάνω τους»;

Αν ναι, τότε η μελαγχολία που βιώνετε μετά από κάθε χωρισμό αντανακλά τη συμβολική απώλεια των βαθύτερων αναγκών σας για φροντίδα, για ασφάλεια και τον φόβο για τη ματαίωσή τους.

Συνήθως ένα υπερβολικά υπερπροστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον στην παιδική ηλικία ενισχύει την προσκόλληση του παιδιού στους γονείς του και μειώνει το χτίσιμο της απαραίτητης αυτονομίας και της εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Δυστυχώς πολλοί γονείς είναι οι ίδιοι εξαρτητικοί ακόμη και με το ίδιο τους το παιδί.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία για να δουλέψετε μέσα σας τους φόβους αποχωρισμού και την απειλή που σας προκαλεί η έννοια της αυτονομίας. Η κάλυψη των αναγκών σας από εσωτερικές και όχι από εξωτερικές πηγές θα αποτελέσει σημαντικό θεραπευτικό στόχο και αυτό μπορεί να σας απελευθερώσει από τα δεσμά της εξάρτησης.
Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια,
email myrsi@hol.gr
Πηγή : ygeia.tanea.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticke
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...