11 Ιουλ 2011

Τα τραγούδια έχουν τη δική τους ιστορία


Μελωδίες, στίχοι και... ιστορίες που έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας, κάθε μέρα στα «ΝΕΑ»
Τραγούδια που τραγουδήθηκαν φανατικά και ξεπέρασαν την εποχή τους. Τραγούδια που κρύβουν απίστευτες ιστορίες - ευχάριστες ή όχι….
Τραγούδια που φτιάχτηκαν με πρώτη ύλη την επικαιρότητα, πούλησαν πολύ, ανέθρεψαν γενιές, στιγμάτισαν εποχές, έγιναν soundtrack για φλερτ, έκαναν διεθνή καριέρα.
Τέτοια τραγούδια, ελληνικά και ξένα, επέλεξαν «ΤΑ ΝΕΑ» με βάση και τις ιστορίες τους και θα τα παρουσιάζουν κάθε μέρα όλο το καλοκαίρι.
Είναι τραγούδια που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μνήμη και - ανεξαρτήτως προτιμήσεων - έχουν χαρακτηρίσει μια εποχή, μια δεκαετία, μια γενιά. Δεν είναι ένα τέτοιο τραγούδι «Το πάρτι στη Βουλιαγμένη» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, τότε που η μισή Αθήνα κατηφόριζε την Παραλιακή για το θρυλικό πάρτι του; Δεν είναι ένα τραγούδι που παίζεται ακόμη και σήμερα η επανεκτέλεση, το 1985, από τα Παιδιά απ' την Πάτρα το «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός» (του Ακη Πάνου); Ή το «Ρίτα Ριτάκι» απ' τον δίσκο «Ζεστά Ποτά» των αδελφών Κατσιμίχα;
Εκτός όμως απ' το ίδιο το στόρι του κάθε τραγουδιού, στην καλοκαιρινή σειρά που θα δημοσιεύεται κάθε μέρα στους «Ορίζοντες» φωτίζεται και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, το φόντο, η εποχή που ο δημιουργός έπιασε την πένα, την κιθάρα ή το μπουζούκι ή το πιάνο ή την ηλεκτρική κιθάρα και συναρμολόγησε κάθε τραγούδι.
Το αφιέρωμα ανοίγει με τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη, ένα τραγούδι που πέρασε - όπως και τα άλλα - και πήρε τη μορφή εθνικού ύμνου. Θα ακολουθήσουν τραγούδια σαν το «Lambada», με φόντο την εποχή που εξέπνεε η περεστρόικα του Γκορμπατσόφ που παρεμπιπτόντως κάνει φέτος μεγάλη επιτυχία ως sample απ' την Τζένιφερ Λόπεζ.
Ακόμη στη σειρά περιλαμβάνεται ένα τραγούδι που συνδέθηκε με τον πρώτο μεγάλο ελληνικό καύσωνα στον 20ό αιώνα και ήταν το πρώτο τραγούδι που δισκογράφησε ο Στέλιος Καζαντζίδης για να γνωρίσει... αποτυχία. Ή ένα τραγούδι - ρεπορτάζ που άντλησε υλικό από συνταρακτικά γεγονότα της εποχής του και έφτασε να διδάσκεται στα Τμήματα Εγκληματολογίας!
Το καλοκαιρινό αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και ξένες επιτυχίες που άφησαν εποχή είτε κάτω από ντισκομπάλες είτε σε μπαράκια του Αιγαίου και σε θάλασσες από τεκίλα. Ποιος δεν συνέδεσε τα ανέμελα καλοκαίρια με το «Surfin' USA» των Beach Boys που πέρασε απ' τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ με χαρακτηριστική άνεση στα κλαμπ του Αιγαίου, της Κρήτης κι όλου του κόσμου;
Και ποιος δεν θυμάται το εναρκτήριο λάκτισμα του grunge και του νέου ροκ που ακούει στο όνομα «Smells like teen spirit» απ' τους Nirvana και τον καταραμένο Kurt Cobain;
Η μηχανή του χρόνου μπαίνει σε λειτουργία!

Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη
Πηγη  tanea
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...