15 Σεπ 2015

Έρχονται αυξήσεις φόρων σε γονικές παροχές και κληρονομιές

Δυσκολότερες και ακριβότερες θα γίνουν οι γονικές παροχές από τα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016. Στα ψιλά γράμματα του μνημονίου.........
που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. περιλαμβάνεται και η δέσμευση για επανεξέταση της φορολόγησης γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη από τον Οκτώβριο η νέα κυβέρνηση.

Αν και η διατύπωση αυτή θεωρητικά αφήνει περιθώρια για αυξομειώσεις, στην πράξη οι δανειστές βλέπουν ότι σήμερα το Δημόσιο χάνει περί τα 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τις πάσης φύσεως εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές που ισχύουν στις γονικές παροχές και κληρονομιές.

Φαντάζει απίθανο, λοιπόν, να δεχτούν μειώσεις φόρου, και μάλιστα τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση θα ψάχνει για άλλα 160 δισ. ευρώ από επιπλέον μέτρα προκειμένου να ζητήσει την κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. 
Την καυτή πατάτα η νέα κυβέρνηση θα τη βρει μπροστά της τον Οκτώβριο και, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει την αύξηση του φόρου ως τα τέλη του 2015.

Εφιάλτης τα ακίνητα
Στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο, περιλαμβάνεται και η επανεξέταση των διατάξεων της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, χιλιάδες φορολογούμενοι δυσκολεύονταν να κάνουν γονική παροχή ένα ακίνητο επειδή τα παιδιά τους παντρεύονταν - ή μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από δυσβάσταχτα χαράτσια της Εφορίας. 

Οι φόροι παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς αυξήθηκαν υπέρογκα το 2010 επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αν και η πείρα είχε δείξει ότι όταν οι φόροι μειώθηκαν (επί Γιώργου Αλογοσκούφη και Πέτρου Δούκα στο υπουργείο Οικονομικών) τα δημόσια έσοδα είχαν αυξηθεί θεαματικά.

Στα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, οι γονικές παροχές ακρίβυναν περαιτέρω λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 100.000 ευρώ. Αντιθέτως, οι φόροι στις αγοραπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν δραστικά, με αποτέλεσμα να συμφέρει να πουλάει κανείς εικονικά το σπίτι στο παιδί του για να πληρώσει φόρο μεταβίβασης 3% στην τιμή που δηλώνεται στο συμβόλαιο, αντί να το δωρίζει και να πληρώνει 10% επί της εξωπραγματικά υψηλής αντικειμενικής αξίας που υπολογίζει η Εφορία.

Προτού υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να προτείνει αλλαγές που ευνοούσαν τους γονείς, όπως το να δοθεί αύξηση 30% στο σημερινό αφορολόγητο όριο ή να μειωθούν οι συντελεστές που ισχύουν σήμερα. 

Κάτι αντίστοιχο σχεδιαζόταν για κληρονομιές και δωρεές. Μετά την αποτυχία της διαπραγμάτευσης αλλά και εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάρρευσης, η τρόικα μάλλον δεν θα δεχόταν μια παρόμοια πρόταση - τουλάχιστον όχι προτού η χώρα ανακτήσει τη διαπραγματευτική ισχύ και την αξιοπιστία που είχε ως το 2014.

Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις παραπάνω κατηγορίες μεταβίβασης ακινήτων είναι 150.000 ευρώ (όταν πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό). Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ, ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα). Στην ίδια φορολογική κλίμακα ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.

Οι δανειστές δείχνουν ότι θα τηρήσουν σκληρή στάση επειδή με τις υφιστάμενες κλίμακες και απαλλαγές φόρου (αφορολόγητα όρια) περίπου 5.500 ιδιοκτήτες τον χρόνο γλιτώνουν 100 εκατ. ευρώ για σπίτια που δωρίζουν στα παιδιά τους ή κληροδοτούν σε συγγενείς και φίλους. 

Οι αλλαγές αυτές θα συμπαρασύρουν όμως και τους φόρους για γονικές παροχές και κληρονομιές για το σύνολο της περιουσίας, δηλαδή όχι μόνο για τα ακίνητα αλλά και για τα κινητά (μετοχές επιχειρήσεων, χρεόγραφα, μετρητά και καταθέσεις)! 

Ετσι, πολλοί που ανέβαλαν τις αποδοχές κληρονομιών ή τις γονικές παροχές, αναμένοντας μείωση στους συντελεστές φόρου, μένουν στα κρύα του λουτρού ή αναγκάζονται να επισπεύσουν τις μεταβιβάσεις για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Κωστής Χ. Πλάντζος
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...