15 Μαρ 2015

ΣΔΟΕ και δικαστές ψάχνουν μέχρι Βάσω και Λαλιώτη αλλά και τον Τουρκολιά της Εθνικής Τράπεζας επί Ν.Δ.

Στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών βρίσκονται τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου και Ανδρέας Μακρυπίδης..........
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με εμπιστευτικό έγγραφο η Ειδική Διεύθυνση Ελέγχου Εθνικών και Κοινοτικών Δαπανών και Καταπολέμησης Απάτης και Διαφθοράς του ΣΔΟΕ φέρεται να ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεσκονίσει τα περιουσιακά στοιχεία δύο πρώην υπουργών, ενός πρώην βουλευτή και συγγενικών τους προσώπων.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα» στάλθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, έχει χαρακτηρισμό «Εμπιστευτικό/ Επείγον» και έχει αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ. Ε 378.

Συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοιχεία για τον κ. Λαλιώτη, τη σύζυγό του Μαρίνα Οικονόμου, την κυρία Παπανδρέου, τον κ. Μακρυπίδη και τη σύζυγό του Χριστίνα.

Επίσης ζητά να ερευνηθεί εάν κάποιο από τα πέντε προανεφερόμενα πρόσωπα διέθετε ή διαθέτει μετοχές, ομόλογα και γενικότερα πάσης φύσεως επενδυτικά χαρτοφυλάκια στο διάστημα από το 2000 έως και το 2012.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ διερευνά συγκεκριμένη καταγγελία ή περιστατικά, γιατί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλίας Κωνσταντέας ο οποίος υπογράφει την επιστολή, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Να σας ενημερώσουμε ότι η υπηρεσία μας απέστειλε ιδιαίτερη επιστολή προς την Alpha Asset Management ΑΔΕΑΚ».

Επιπλέον, αναφέρει το Πρώτο Θέμα,  ζητά τα συγκεκριμένα στοιχεία «στα πλαίσια έρευνας που διενεργεί η Υπηρεσία μας» και επικαλείται το άρθρο 30 του Ν. 3296/2004 που αναφέρεται στο κύρος και την αποδεικτική δύναμη βιβλίων και στοιχείων βάσει του νόμου για τη φορολογία φυσικών προσώπων. Επιπλέον το ΣΔΟΕ επικαλείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ν. 3842/2010 που αφορά την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμέτωπισης της φοροδιαφυγής, όπως και διατάξεις του Ν. 3691/2008 που αναφέρεται στην πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας δεν σημαίνει ότι ο κ. Λαλιώτης, η κυρία Παπανδρέου, ο κ. Μακρυπίδης και οι συγγενείς τους έχουν διαπράξει κάποιο φορολογικό αδίκημα. Ωστόσο δεν είναι απλή, αλλά ούτε και συνηθισμένη περίπτωση να ξετινάζονται όλες οι οικονομικές κινήσεις δύο πρώην υπουργών, ενός βουλευτή και στενών συγγενών τους και μάλιστα για μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο. Άλλωστε σημειώνεται στο δημοσίευμα ο κ. Λαλιώτης είχε βρεθεί κατά καιρούς στο παρελθόν αντιμέτωπος με διάφορες κατηγορίες οι οποίες όμως κατέρρευσαν στα δικαστήρια.

Με αφορμή το δημοσίευμα, ο Κώστας Λαλιώτης σε δήλωσή του τονίζει  ότι κάθε έλεγχος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας είναι ευπρόσδεκτος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
1.    Κάθε έλεγχος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας είναι ευπρόσδεκτος γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα και γιατί δεν έχω να φοβηθώ κανέναν.
Όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία (προσωπικά και οικογενειακά) βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι απολύτως διαφανή και συγκεκριμένα και είναι διαχρονικά δηλωμένα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στις ετήσιες δηλώσεις μου για το Πόθεν Έσχες.

2.    Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι όλα τα χρόνια κατά τη θητεία μου στην πολιτική υπηρέτησα με πίστη τη Διαφάνεια, τη Νομιμότητα και το Δημόσιο Συμφέρον, έχοντας διαρκώς ανοιχτό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή μαύρου χρήματος, ενάντια σε γκρίζες ζώνες στη δημόσια ζωή και ενάντια στις OFFSHORE εταιρείες.

Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις τεκμηριωμένες και δικαιωμένες αποκαλύψεις μου και τις πολυετείς συγκρούσεις μου για την περιβόητη OFFSHORE Λιβεριανή Εταιρεία MAYO και τα πλοκάμια της στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο και η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Πρώτο Θέματος, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Αλέξανδρο Τουρκολιά για την πώληση της εταιρείας Πανγαία, θυγατρική της Εθνικής τράπεζας.

Όπως αναφέρεται, η πώληση της Πανγαία που άρχισε το 2013 και ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014 είχε προκαλέσει σάλο με το θέμα να φτάνει στη Βουλή από ερωτήσεις που κατέθεσαν ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, το 66% της εταιρείας πωλήθηκε στην εταιρεία Invel συμφερόντων του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και επιχειρηματά Μπένι Στάινμετζ. Η εταιρεία κατείχε όλα τα ακίνητα της Εθνικής με εξαίρεση το ιστορικό κτίριο της Αιόλου Συνολικά διαχειρίζεται ακίνητα που καλύπτουν 700.000 τμ. σε όλη την χώρα. 
Βάσει του δημοσιεύματος από την πώλησή της προκύπτουν σειρά ερωτημάτων που καλούνται να εξεταστούν αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα μεταξύ άλλων παραμένουν ασαφείς και αδιευκρίνιστες η μέθοδος και οι διαδικασίες επιλογής της εταιρείας καθώς η Εθνική Τράπεζα δεν διενήργησε διαγωνισμό αλλά προχώρησε στη συμφωνία απευθείας με τον ισραηλινό. 

Επίσης, το 66% της Πανγαία πουλήθηκε αντί 653 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 421 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Invel ως δάνειο από την Εθνική τράπεζα.Το δε δάνειο έχει εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και συγκεκριμένα με 2,7%, επισημαίνει το Πρώτο Θέμα.

Η Invel, σύμφωνα με το δημοσίευμα κατέβαλε σε μετρητά 16 εκατ. ευρώ ενώ εισέφερε σε είδος για αύξηση κεφαλαίου ακίνητα στην Ιταλία αξίας 73 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Εθνική  εισέφερε για την ίδια αύξηση κεφαλαίου ακίνητα αξίας 72 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι Ιταλοί απέκτησαν το 66% της Πανγαία με χαμηλότοκο δάνειο από την Εθνική, δίνοντας μετρητά 161 εκατ. ευρώ και ακίνητα αξίας 73 εκατ. ευρώ και η Εθνική περιορίστηκε στο 34% της εταιρείας με εισφορά ακινήτων 72 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα η Εθνική σε απάντηση που είχε στείλει στη Βουλή υποστήριξε ότι η πώληση της Πανγαία είναι μια αμιγώς επιχειρηματική απόφαση που ενισχύει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 40 μονάδες βάσης.
 newpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...