2 Μαρ 2014

Ανυποχώρητος ο Πούτιν – “Πρέπει να προστατεύσω τα συμφέροντα της Ρωσίας” είπε στον Ομπάμα

- Διπλωματικός πυρετός μετά την απόφαση της Ρωσίας να επέμβει στρατιωτικά
- Ομπάμα: Πρόκεται για ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας
- Μιάμιση ώρα μιλούσαν οι πρόεδροι ΗΠΑ - Ρωσίας
- Έκκληση Ολάντ προς Πούτιν για μη χρήση βίας
- Για “βαθιές επιπτώσεις” στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας έκανε λόγο.......
ο Τζον Κέρι
- Ο Καναδάς ανακάλεσε τον πρεσβευτή στη Μόσχα και απειλεί με μποικοτάζ τη σύνοδο των G8 στο Σότσι
- Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ

Ήρεμη ήταν η νύχτα στην Κριμαία ωστόσο καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο μετά την απόφαση της Ρωσίας για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Οπως αναφέρει το newsit.gr, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα διάρκειας 90 λεπτών, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ομπάμα: Ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας .

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

'Εκκληση Ολάντ σε Πούτιν
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης για την κατάσταση στην Κριμαία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Για “βαθιές επιπτώσεις” στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας έκανε λόγο ο Τζον Κέρι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.

Προειδοποιήσεις για απόσυρση τη συμμετοχή του από τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...