3 Μαρ 2014

Έκλεισαν οι απολύσεις στο Δημόσιο - Από Δήμους και Περιφέρειες οι διαθεσιμότητες του Μαρτίου – Μπλόκο σε όλα τα άλλα από την τρόικα

- “Είναι ζόρικα τα πράγματα” είπε χαράματα μετά τη συνάντηση με την τρόικα κορυφαίος υπουργός
- 11.400 οι απολύσεις από το Δημόσιο φέτος, 4.000 διαθεσιμότητες ως το τέλος του μήνα
- Πάνω από 2.000 οι συμβασιούχοι που θα απολυθούν παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων
- Κόλλησε η συμφωνία μόνο με ...
θαύμα ή με πολιτική απόφαση των δανειστών η απόφαση

Σχεδόν τίποτε δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και το eurogroup, λένε όλες οι πλευρές μετά και το ναυάγιο στη νέα σύσκεψη της τρόικας με το κυβερνητικό επιτελείο που διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα.
Μόνο σε ένα σημείο είπε “ναι” η τρόικα και αυτό δεν είναι άλλο από το προσχέδιο για τις απολύσεις στο δημόσιο.
Πρόκειται για 11.400 απολύσεις που θα γίνουν από τα τέλη του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο τμηματικά.

Από το υπουργείο Εσωτερικών 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στο Μάρτιο

Ωστόσο και σε αυτόν το τομέα η τρόικα επέμεινε στα χρονοδιαγράμματα ζητεί να βρεθούν τα 4.000 άτομα που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα συνολικά 12.500 άτομα του δεύτερου γύρου της διαθεσιμότητας έως τα τέλη Μαρτίου.

Από που θα βρεθούν αυτοί; Στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταδείκνυε το υπουργείο Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς, «λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη δεξαμενή αυτήν τη στιγμή».

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να πείσει την τρόικα, ότι οι 1.680 υπάλληλοι που απολύθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με προσωρινές εντολές Δικαστηρίων (αναμένεται να υπερβούν τελικά τα 2.000 άτομα), μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων.

"Ζόρικα τα πράγματα"
3 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις», ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «είναι ζόρικα τα πράγματα», αν και δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να προλάβουμε το eurogroup.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και το εργασιακό καθεστώς (απελεθέρωση απολύσεων κλπ) παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια, ενώ η τρόικα έριχνε στο τραπέζι το ένα πίσω από το άλλο τα μέτρα που ζητά στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, 329 στο σύνολό τους, απαιτώντας να πραγματοποιηθούν, πριν βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία.

Ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα
-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. «Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

-Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Ενώ, για τα τουριστικά ακίνητα, το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.

-Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.

-Ως προς την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, υπάρχει μεν συμφωνία για τον νόμο πλαίσιο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους.

Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για κάποιο δημοσιονομικό θέμα και ειδικά για το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη του υπουργείου, συνεχίζουν να παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και το οποίο μέρισμα, η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος.

Αύριο Τρίτη, αναμένεται να υπάρξουν νέες συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ έως και την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι με το πέρας των συνολικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει μια «κατ' αρχήν συμφωνία», βάσει της οποίας το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης. Εν συνεχεία, η δόση αναμένεται να εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.
Πηγή : newsit.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...