23 Οκτ 2013

"Πάρτι" κάνουν οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών με τον νέο νόμο!

«Μπουκαπόρτα» στις αποφυλακίσεις μεγαλεμπόρων ναρκωτικών ανοίγει με... πλάγιο νόμο η Κυβέρνηση. Οι «βαρώνοι» διακινητές πρέπει μόνο να...
προσέχουν να μην καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη. Όποια άλλη ποινή και να τους επιβληθεί με 6-6,5 χρόνια φυλάκισης θα μπορούν να χαίρονται την ελευθερία τους!

Όπως αναφέρει το newsit.gr, οι έμποροι μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, θα μπορούν να «τεμαχίζουν» τις ναρκωτικές ουσίες σε μικρότερες και να αυξήσουν τον αριθμό των μεταφορών, έτσι ώστε σε περίπτωση σύλληψή τους οι ποινές να ανέρχονται το πολύ σε 20-25 χρόνια κάθειρξης. Μοναδικό «μειονέκτημα» δηλαδή του νόμου, για εκείνους, η αύξηση του κόστους διακίνησης, το οποίο όμως μπορεί να ισοσκελιστεί με την αύξηση της τιμής πώλησης των ναρκωτικών ουσιών.
Για παράδειγμα, ένας έμπορος ναρκωτικών που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, το μέγιστο που θα παραμείνει στη φυλακή είναι μόλις 6,5 χρόνια! Μετά θα αφεθεί ελεύθερος με την εφαρμογή του νέου νόμου, αφού θα έχει εκτίσει το 1/3 της ποινής του.

Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος, τον οποίο ψήφισε η Βουλή, είναι απλώς και μόνο να μην έχουν καταδικαστεί σε ισόβιο κάθειρξη, δηλαδή να μην έχουν διακινήσει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το νόμο υπ’ αριθμ. 4198 «Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής και άλλες διατάξεις», που δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 215/11.10.2013) και τέθηκε σε ισχύ: «Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για εγκλήματα που προβλέπονται στον ν. 3459/2006, απολύονται υφ' όρον αν έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε. Την απόλυση διατάσσει ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής».

Ο ν. 3459/2006 δεν είναι άλλος από τον «Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά» και όπως φαίνεται από το ΦΕΚ την αποφυλάκισή τους διατάσσει απλώς ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, χωρίς να χρειάζεται καν έκδοση βουλεύματος!

Σύμφωνα με το newsit.gr ,αν ο κρατούμενος έχε κάνει και «μεροκάματα» στη φυλακή -με την διαδικασία της εργασίας κρατουμένων να αμφισβητείται από πολλούς όταν ο κατάδικος «εργαζόμενος» είναι έμπορος ναρκωτικών- μπορεί σύμφωνα με νομολογία του Αρείου Πάγου να μείνει έγκλειστος ακόμη λιγότερο!

Το εντυπωσιακό είναι ότι η διάταξη αυτή, στην οποία δεν αντέδρασε ούτε η αντιπολίτευση, πέρασε σε νόμο για την... «Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής και άλλες διατάξεις», κρυμμένη στην παράγραφο 9 του άρθρου 8 του συγκεκριμένου νόμου και χωρίς πουθενά να αναφέρεται η λέξη «ναρκωτικά»! Ο δε νόμος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Προφανής σκοπός των εμπνευστών της νομοθετικής ρυθμισης, που ξεκλειδώνει τα κελιά των εμπόρων ναρκωτικών, ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να υπάρξει αρκετός χώρος για τους οφειλέτες των 5.000 ευρώ και άνω, προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οποίους με τις κατά καιρούς εγκυκλίους του Γ. Στουρνάρα καλούνται να στείλουν φυλακή τα αρμόδια όργανα.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στον χώρο των δικαστών και των εισαγγελέων, χωρίς όμως να έχουν τύχει της απαιτούμενης δημοσιότητας συγκριτικά με τη σοβαρότητα του θέματος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...