2 Δεκ 2012

Φορολογικό: το εναλλακτικό σχέδιο για τις οικογένειες με παιδιά

Μια εναλλακτική πρόταση για τη φορολόγηση όσων φορολογουμένων έχουν παιδιά, κατατέθηκε χθες στο τραπέζι στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής. Προβλέπει ότι η γενική έκπτωση φόρου που θα χορηγείται, δεν θα είναι κοινή για όλους αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Μάλιστα, προτάθηκε (από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) η έκπτωση να αυξάνεται κατά 5% για κάθε παιδί. Το τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, προκύπτουν από τους αναλυτικούς πίνακες.......
του fpress.gr

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι το εισόδημα φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 21% έως 45%. Όμως, για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, έχει προταθεί μια έκπτωση φόρου η οποία ξεκινάει από τα 1950 ευρώ και μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται το εισόδημα. Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο που φορολογούσε τους φορολογούμενους με τον ίδιο τρόπο, είτε είχαν παιδιά είτε δεν είχαν.

Προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Ένα από αυτά προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου δεν θα είναι κοινή για όλους (1950 ευρώ για έχοντες εισόδημα έως 18.000 ευρώ) αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Ειδικότερα:
  • Θα φτάνει στα 2048 ευρώ για γονείς με ένα παιδί. Αυτό σημαίνει ότι οι έχοντες ένα παιδί και εισόδημα έως 9500 ευρώ δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο. Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου, προκύπτει ελάφρυνση η οποία φτάνει στα 97,5 ευρώ.
  • Θα ανεβαίνει στα 2145 ευρώ για γονείς με δύο παιδιά. Με αυτό τον τρόπο το αφορολόγητο για τους γονείς με δύο παιδιά θα είναι 10-11.000 ευρώ ενώ ο γονιός με τα δύο παιδιά, γλιτώνει έως 195 ευρώ
  • Για τους γονείς με τρία παιδιά η έκπτωση φόρου θα είναι 2242,5 ευρώ με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρο όσοι έχουν εισόδημα έως 11.000 ευρώ. Περιορίζεται η φορολογική επιβάρυνση έως και 292,5 ευρώ.
Τι όμως θα πληρώνει ο καθένας με βάση τη νέα αυτή πρόταση ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει; Πόσο θα επιβαρυνθεί (ή πόσα θα γλιτώσει) σε σχέση με πέρυσι; Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες.
1.Για εργένηδες και παντρεμένους, κάντε κλικ εδώ
2.Για γονείς με ένα παιδί κάντε κλικ εδώ
3.Για γονείς με δύο παιδιά κάντε κλικ εδώ
4.Για γονείς με τρία παιδιά κάντε κλικ εδώ.

Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...