2 Δεκ 2012

Εφημερίδες: διαβάστε, διπλώστε... ξαναχρησιμοποιήστε

Στη διαμάχη «internet- έντυπος τύπος», οπαδοί και πολέμιοι ακόμα συζητούν για το μέλλον της είδησης. Ωστόσο κάποιες αξίες παραμένουν ανεκτίμητες. Η μυρωδιά του χαρτιού της εφημερίδας, η προσμονή της είδησης και η μοναδική σχέση αναγνώστη-εφημερίδας, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να περάσουν απαρατήρητα. Στην εποχή της ανακύκλωσης και της οικολογίας ωστόσο, η εφημερίδα μετά τη χρήση της, «ζει» μια δεύτερη ζωή...
Κυριακή πρωί, έχετε ξυπνήσει και απολαμβάνετε το καφεδάκι σας παρέα με την αγαπημένη σας εφημερίδα. Στιγμές ιδιαίτερες η αλήθεια είναι, αλλά όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή έτσι και αυτό τελειώνει κάποια στιγμή. Και τότε κάνετε τη λάθος κίνηση: πετάτε την εφημερίδα. Γιατί; Αφού το click@Life έχει ανακαλύψει για σας 9 τρόπους, που μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε την εφημερίδα σας, αφού φυσικά την έχετε διαβάσει.

1. Τα κάνει αόρατα Το χαρτί της εφημερίδας είναι ιδανικό για να κάνει τα τζάμια του σπιτιού σας αόρατα. Μη σας φοβίζει το μελάνι γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος. Απλά ψεκάστε με λίγο νερό και ξύδι τα τζάμια και τους καθρέφτες σας, σκουπίστε με την εφημερίδα και απομακρύνετε όλα τα στίγματα με τη μία. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό, δε χρησιμοποιείτε καθόλου χημικά.

2. Νεροχύτης-καθρέφτης
Εάν διαθέτετε κουζινικά, ασημικά και ανοξείδωτο νεροχύτη, η εφημερίδα είναι η απάντηση στους λεκέδες που επιμένουν. Χαρίστε τη γυαλάδα στα ανοξείδωτα υλικά, που έχετε, τρίβοντας απαλά με μία υγρή και τσαλακωμένη εφημερίδα.

3. Ανάψτε το τζάκι
Αντί να ψάχνετε για καυσόξυλα και να φυσάτε και να ξεφυσάτε μέσα στο τζάκι, προκειμένου να ανάψετε μία ωραία φωτιά, τυλίξτε μερικές εφημερίδες σε ένα ρολό και χρησιμοποιήστε τες για προσάναμμα.

4. Χρόνια πολλά Ποιος είπε ότι ένα χαρτί περιτυλίγματος είναι καλύτερο από την εφημερίδα; Πάρτε παλιές εφημερίδες και τυλίξτε τα δώρα σας, χαρίζοντάς τους έτσι μία καλλιτεχνική και …ενημερωτική πτυχή. Στα plus: είναι και πιο οικονομική λύση.

5. Μπρρρρ
Ένας καλός και υγιεινός τρόπος να χρησιμοποιήσετε τη χθεσινή σας εφημερίδα, είναι να την τοποθετήσετε στον πάτο του ραφιού στο ψυγείο σας, που βάζετε τα λαχανικά. Η εφημερίδα θα απορροφήσει τα υγρά (που τυχόν θα βγάλουν) αλλά και τις μυρωδιές. Επιπλέον, εάν έχετε φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός, άνηθος κλπ, στο ψυγείο σας, τυλίξτε τα με ένα φύλλο εφημερίδας. Με τον τρόπο αυτό θα τα διατηρήσετε περισσότερο καιρό φρέσκα.

6. Για ώριμα φρούτα
Αν έχετε αγοράσει ακτινίδια, ροδάκινα, αβοκάντο ή άλλα φρούτα, τα οποία είναι λίγο άγουρα, τυλίξτε τα μέσα σε εφημερίδα και θα είναι έτοιμα για φάγωμα, πολύ πιο σύντομα από ότι θα περιμένατε. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ανάμεσα στα φρούτα και ένα μήλο, το οποίο βοηθά στην ωρίμανση των φρούτων.

7. Ούπς...έσπασε;
Οι εφημερίδες είναι ιδανικό υλικό αν κάνετε μετακόμιση ή αν θέλετε να πακετάρετε εύθραυστα υλικά, χωρίς να φοβάστε μήπως σπάσουν. Για παράδειγμα τσαλακώστε ένα φύλλο εφημερίδας και τοποθετήστε το μέσα σε ένα ποτήρι, πιέζοντας ελαφρά. Έπειτα, τυλίξτε με ένα άλλο φύλλο το ποτήρι, βάλτε το μέσα σε ένα κουτί και είναι έτοιμο για ασφαλή μεταφορά.

8. Για τα κατοικίδια
Οι εφημερίδες μπορούν να γίνουν ένα πολύ φτηνό «πατάκι» για το σπιτάκι του σκύλου σας ή το κλουβί του …παπαγάλου σας. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε εύκολα να αλλάζετε τον πάτο χωρίς έξοδα και να διατηρείτε το κατοικίδιό σας καθαρό.

9. Φύση καλλιτεχνική
Στην περίπτωση βέβαια που είστε καλλιτεχνική φύση, οι παλιές εφημερίδες είναι ότι πρέπει για να πειραματιστείτε με την τέχνη του origami ή για να κατασκευάσετε παιχνίδια (ακόμα και μουσικά όργανα, όπως μαράκες για παράδειγμα), χρησιμοποιώντας την τέχνη του παπιέ μασέ. Κόψτε τις παλιές εφημερίδες σε λωρίδες, περάστε μία στρώση υγρή κόλλα και έπειτα τοποθετείστε τες πάνω στο καλούπι, αυτού που θέλετε να φτιάξετε. Αφήστε τις εφημερίδες να στεγνώσουν τελείως και στη συνέχεια ζωγραφίστε το δημιούργημά σας. Με τον τρόπο αυτό και θα απαλλαγείτε από τις παλιές εφημερίδες και θα περάσετε δημιουργικές ώρες, ειδικά αν έχετε και παιδιά.

Και μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, την εναλλακτική του χριστουγεννιάτικου δέντρου από… εφημερίδες την έχετε σκεφτεί;

Πηγή : clickatlife.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...