29 Δεκ 2012

Ποιος είναι ο καταλύτης στη χημεία του ζευγαριού

Της Εύης Κυράνα
Πόσο κοντά νιώθουμε με τον/τη σύντροφό μας;
Το πόσο κοντά είμαστε ή νιώθουμε με τον/τη σύντροφό μας, η εγγύτητα δηλαδή, αποτελεί καθοριστική παράμετρο κάθε ερωτικής σχέσης.
Χαρακτηρίζεται από.......
(α) το αμοιβαίο μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών,
(β) συμπεριφορές που δείχνουν σταθερά έντονη προτίμηση του ενός για τον άλλον και 
(γ) στιγμές λεκτικής και σωματικής τρυφερότητας (Sarah, 2012).

Καθορίζει δε σε καθημερινή βάση το ερωτικό πάθος, τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών καθώς και τη σεξουαλική ικανοποίηση τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας (Rubin, 2011).

Προφανώς αποτελεί δυναμικό χαρακτηριστικό της σχέσης αφού μεταβάλλεται ή επαναπροσδιορίζεται καθημερινά, όχι μόνο από τις συμπεριφορές του ζεύγους αλλά και από εξωγενείς παράγοντες.

Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να αυξήσει την εγγύτητα της σχέσης;
* Διαφύλαξη κοινού χρόνου (έστω και λίγου) σε καθημερινή βάση. Επίσης, οι έστω και λίγες ημέρες διακοπών να είναι σε τακτά διαστήματα κατανεμημένες και χωρίς υποχρεώσεις. Ο χρόνος αυτός είναι ιδανική ευκαιρία να δείξει ο ένας στο άλλον προσοχή και διαθεσιμότητα.

* Επικοινωνία με ειλικρίνεια με σκοπό το μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών, σκέψεων και συναισθημάτων καθημερινά.

* Στιγμές έκφρασης σωματικής τρυφερότητας (χωρίς απαραίτητα να ακολουθούνται από σεξουαλική επαφή) και μοίρασμα των σεξουαλικών επιθυμιών και αναγκών.

* Συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της σχέσης, τροποποίηση συνηθειών που μειώνουν την εγγύτητα και, κυρίως, διατήρηση της πορείας της σχέσης σύμφωνα με τις προτεραιότητες του ζευγαριού.

Η Εύη Κυράνα (http://www.kyrana.gr/) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Πηγή : ygeia.tanea.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...