31 Δεκ 2012

Με δικλείδες ασφαλείας η εξαίρεση επιχειρήσεων από το ΦΠΑ

Με δικλείδες ασφαλείας θα συνοδεύσει το υπουργείο Οικονομικών την εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.
Βάσει των Κοινοτικών Οδηγιών η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τον ΦΠΑ φορολογούμενους των οποίων ο τζίρος .......
δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ωστόσο δεν εφαρμόζει αυτή την εξαίρεση καθώς δεν έχει ακόμη του σχετικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Ενδεικτικά περίπου το 42% των φορολογουμένων που υπάγονται στον ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.

Η τρόικα θεωρεί πως στα πλαίσια της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει εντός του 2013 να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή των μικροεπιχειρήσεων στον ΦΠΑ και ειδική ομάδα να αναλάβει την αρμοδιότητα για την συνολική παρακολούθηση των εσόδων από την εν λόγω πηγή.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να θεσπισθούν ειδικού μηχανισμοί ελέγχου ώστε να μην υπάρξουν επιχειρήσεις που σκοπίμως θα μειώσουν τα έσοδά τους για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ.

Έτσι, οι εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα μηχανισμό ελέγχου που θα διεξάγει ειδικές διασταυρώσεις σε βάθος πενταετίας ώστε παλαιές επιχειρήσεις με συγκεκριμένη δραστηριότητα που από το2008 και μετά είχαν ετήσιο τζίρο 6.000 -12.000 ευρώ να μπορούν να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ. Βάσει της ίδιας πρότασης για τις νέες επιχειρήσεις ή για επιχειρήσεις που την τελευταία πενταετία είχαν κύκλο εργασιών πάνω από 12.000 η εξαίρεση θα δίνεται μετά από ειδικούς ελέγχους.

Πηγή : 24h.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...