28 Δεκ 2012

Συλλυπητήρια επιστολή Δημάρχου Μυκόνου


Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2012 στις 11 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής τελέσθηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, για την νεκρώσιμη ακολουθία του Μυκονιάτη Ιεράρχη Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χριστουπόλεως Πέτρου Δακτυλίδη. ....


Στην ακολουθία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών κ. Γεώργιος , ο Β' Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος αλλά και σύσσωμος ο αρχιερατικός Κλήρος του νησιού μας.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου κ. Αλέξανδρος Βαμβακούρης, ο Γραμματέας του Δημ.Συμβουλίου κ.Αντώνης Κουσαθανάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Καλαμαράς, ο Διοικητής της 6ης ΜΣΕΠ Μυκόνου, εκπρόσωποι της ΕΛ. ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου και άλλων φορέων του νησιού καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος – Μέγας ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας στον επικήδειο που απέστειλε ανέφερε τα εξής:

“Με ανάμικτα συναισθήματα θλίψης αλλά και σεβασμού, αποστέρησης αλλά και ευγνωμοσύνης, κηδεύεται πανδήμως σήμερα, συμπαρισταμένων των εκπροσώπων της σεβαστής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, του τοπικού κλήρου, των αρχών και του λαού της Μυκόνου, πλήρης ημερών, ο μακαριστός Επίσκοπος Χριστουπόλεως Πέτρος, ένα άξιο και προσφιλές τέκνο της μικρής μας πατρίδας, ένας άοκνος, μειλίχιος και πολυπράγμων λειτουργός της Εκκλησίας μας.

Για έναν σεμνό ιερωμένο, που με συνέπεια ανήλθε στην διακονία του την μακρά κλίμακα της ιεραρχίας και υπηρέτησε με αφοσίωση το ιερό του καθήκον για μια ζωή ολόκληρη, είναι τώρα η πλέον επίσημη στιγμή της αποχώρησης από τα εγκόσμια –

Για όλους εμάς, είναι μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης και με πολύ ιδιαίτερη σημασία, η στιγμή που αποχωριζόμαστε ένα από τα πιο ευγενή και εκλεκτά μέλη της κοινωνίας μας, αποχαιρετάμε για το αιώνιο ταξίδι έναν αγαπητό και σεβαστό λειτουργό, όπως ο προκείμενος Γέροντας Πέτρος.

Σήμερα, λοιπόν, δικαιολογημένα συγκεντρωθήκαμε όλοι, με αφορμή το λυπηρό για εμάς αυτό γεγονός γύρω του, για να του απευθύνουμε μέσα από την καρδιά μας το τελευταίο αντίο και να τον συνοδεύσουμε στον δρόμο προς την αιωνιότητα.

Αξιοπρεπής, χαρισματικός, αποτελεσματικός και ταπεινός κατά γενική ομολογία Ιεράρχης, ο Χριστουπόλεως Πέτρος, με αναγνωρισμένα γρήγορα πνευματικά χαρίσματα, περίσσεια ανθρωπιάς και έμφυτη κλίση προς την ιεροσύνη που εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, ευτύχησε να υπηρετήσει πιστά και να σταθεί κοντά στο ποίμνιο και κάθε συνάνθρωπο για περισσότερο από μισόν αιώνα, εμπνέοντας και στηρίζοντας πάντα τους έχοντες ανάγκη, πνευματικά και ηθικά, στην Μητρόπολη Κορίνθου πρώτα, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Αποστολική Διακονία και στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών στη συνέχεια. Αγάπησε κάθε έργο που του ανατέθηκε καθώς και το ποίμνιό του, έτσι ώστε αγαπήθηκε με τη σειρά του, και από τον κλήρο και από τον λαό.

Ο Σεπτός Γέροντας, καθοδηγήθηκε στην μακρά πορεία του από την πίστη και τις έμφυτες αρετές του, όπως και από την ευρυμάθεια, την πολυετή πείρα και τις διοικητικές ικανότητές του, καταγράφοντας εν τέλει στο ενεργητικό του μια υποδειγματική αποστολική διακονία με πραότητα και αμνησικακία. Υπήρξε παράλληλα άνθρωπος με αναμφισβήτητο κύρος στην Εκκλησία και την κοινωνία, μια φωτεινή προσωπικότητα που η παρουσία της τίμησε τον Κλήρο και υπηρέτησε με θεοσέβεια τους πιστούς, αφήνοντας πίσω μια ανάμνηση αγάπης και καλής γνώμης σε όλους όσοι τον συναναστράφηκαν, όπως και σε όλους τους συντοπίτες του, και στους αγαπητούς συγγενείς του ιδιαίτερα, που θα τον τιμούν και θα τον θυμούνται όσο ζουν.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως Πέτρος ευτύχησε να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του, αφού εκπλήρωσε όσο καλύτερα γινόταν τον ανθρώπινο προορισμό του και επιτέλεσε στο ακέραιο το πνευματικό έργο του ιερωμένου.

Η κοινωνία της γενέτειρας Μυκόνου, δικαίως επαίρεται για την άξια παρουσία και την τεράστια προσφορά του, για το ήθος και την ευπρέπειά του – προσεύχεται δε για την αιώνια ανάπαυση της μακάριας ψυχής του αείμνηστου Ιεράρχη.

Η εικόνα και η προσφορά του θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη μας. Είθε ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του εκεί όπου αξίως αναπαύονται οι πραείς και οι δίκαιοι”.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...