30 Δεκ 2012

Ανοίγονται ευκαιρίες για νέες δουλειές

Αλλάζει η λειτουργία πολλών κλάδων της οικονομίας - Ως τις 31.12.2012 θα έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις για άρση των περιορισμών
Τέλος εποχής για μια σειρά επαγγελμάτων που άνθησαν υπό τον μανδύα προστατευτικών ρυθμίσεων αλλά και το άνοιγμα ευκαιριών για νέες δουλειές που αφορούν χιλιάδες επαγγελματίες σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων το 2013. Η μεταρρύθμιση που παρουσίασε τις μεγαλύτερες δυσκολίες υλοποίησης (σχεδιάζεται πολύ πριν από το μνημόνιο, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000) έγινε αφορμή για «φαρμακερά» σχόλια από την πλευρά της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και προκάλεσε ......
έντονες αντιδράσεις ακόμη και από υπουργούς.

Η ανάγκη έγκρισης της εκταμίευσης δύο δόσεων από την τρόικα το 2012, στην αρχή και στο τέλος του έτους, ήταν η αφορμή για την υλοποίηση δεκάδων προαπαιτούμενων δράσεων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, από τις κυβερνήσεις των κκ. Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά αντιστοίχως, οι οποίες ήταν αναγκαίες για την εφαρμογή του νόμου που πέρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το 2011.
Το άνοιγμα δεκάδων επαγγελμάτων προσφέρει ευκαιρίες για άνεργους και υποαπασχολούμενους και υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας. Αναγκαία προϋπόθεση να ξεπεραστούν η πιστωτική ασφυξία και η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας που έπληξαν την αγορά το 2012.

Χαμηλότερο κόστος
Νέες δυνατότητες ανοίγονται σε μια βεντάλια δραστηριοτήτων, από τους ξεναγούς και τη νέα αγορά των εναλλακτικών ταξί κάτω των δέκα θέσεων ως τις δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα του λιανεμπορίου και των καυσίμων, με αναμενόμενα οφέλη και για τους καταναλωτές από την πτώση των τιμών. Η τρόικα επέβαλε στην κυβέρνηση την έκδοση ως τις 31.12.2012 όλων των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για το άνοιγμα δεκάδων επιπλέον επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών σε πολλά άλλα. Οι αλλαγές που θα επέλθουν μόλις εφαρμοστεί πλήρως και μέχρι τέλους το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα μεταμορφώσουν τη λειτουργία πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.  

Παρά τις αντιστάσεις, η τρόικα επέβαλε την άμεση κατάργηση διάταξης του 1954 η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα και σε άλλους επαγγελματίες του νομικού κλάδου να διενεργούν έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας.  Η υλοποίηση αυτής της απλής διαρθρωτικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος πολλών πράξεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά θα πλήξει το εισόδημα των δικηγόρων, που αμείβονται με προκαθορισμένα ποσά.  
Συγκεκριμένα προβλέπεται «κατάργηση του άρθρου 42 του Κώδικα Δικηγόρων 3026/1954 που αφορά την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στη σύνταξη συμβολαίων για μια σειρά νομικών πράξεων», ενώ δίδεται η δυνατότητα και σε άλλους επαγγελματίες του νομικού κλάδου να διενεργούν έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας. Παράλληλα αίρονται οι περιορισμοί για τη διαφήμιση.  

Το άνοιγμα των διαδικασιών και η άρση των υφιστάμενων διοικητικών περιορισμών αφορά, μεταξύ άλλων, τα επαγγέλματα των εκτελωνιστών, των κτηματομεσιτών, των ορκωτών λογιστών, των αναλογιστών και των φορτοεκφορτωτών, αλλά και κλάδους όπως τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και οι ιδιώτες πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας.

Αλλαγές προβλέπονται επίσης για τους λιμενεργάτες (θα δουλεύουν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου), τους ορκωτούς εκτιμητές (εξάλειψη των τελών που ισχύουν), τους λογιστές και φοροτεχνικούς (η επαγγελματική ταυτότητα θα εκδίδεται αυτόματα εντός της τρίμηνης περιόδου). Παράλληλα τροποποιήθηκε η νομοθεσία που επέβαλλε ελάχιστες αμοιβές για τις υπηρεσίες ελέγχου των επιθεωρητών ενέργειας.

Στο ίδιο «πακέτο» με το άνοιγμα των επαγγελμάτων εντάσσεται και η απελευθέρωση των υπηρεσιών με στόχο να πέσουν οι τιμές.

Το νέο νομοθετικό περιβάλλον ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία βενζινάδικων και από μεγάλα σουπερμάρκετ με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της τιμής των καυσίμων. Τα ανεξάρτητα βενζινάδικα θα μπορούν να κατέχουν ή να νοικιάζουν βυτιοφόρα. Παράλληλα, τα σουπερμάρκετ θα επιτρέπεται να πωλούν εφημερίδες και περιοδικά, βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής και βρεφικό γάλα.   

Στον τομέα της Υγείας το αρμόδιο υπουργείο ήρε τους περιορισμούς που δυσκόλευαν τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας για τα νηπιαγωγεία, τις ιδιωτικές κατασκηνώσεις για παιδιά και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, για την τρίτη ηλικία προβλέπεται «άνοιγμα» στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα ημερήσια κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Χαρακτηριστικό της πολυδαίδαλης διάρθρωσης του ελληνικού κράτους είναι ότι στις υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας συμπεριλαμβάνεται το επάγγελμα του μηχανικού και τεχνικού ανατινάξεων.

Βάσει των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, άνοιγμα του επαγγέλματος προβλέπεται και για όσους πωλούν πιστόλια, όπλα σκοποβολής, περίστροφα, πυροτεχνήματα, ακόμη και εκτοξευτές φλόγας. Αρση των υφιστάμενων περιορισμών προβλέπεται και για όσους παρέχουν υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας ή ντετέκτιβ.

Κάντε ατομική επιχείρηση με ένα ευρώ

Μέτρα για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα ισχύσουν από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Μετά τον νόμο 4072/2012 που θεσπίστηκε και στην Ελλάδα και αφορά τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής μορφής, της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, με ελάχιστο κεφάλαιο ένα ευρώ η κυβέρνηση μειώνει το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ.
Συγκεκριμένα:
  • Μειώνεται το ελάχιστο όριο κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ σε 24.000 ευρώ (από 60.000) και ΕΠΕ σε 2.400 ευρώ (από 4.500 ευρώ).
  • Από 1ης Ιανουαρίου του 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια. Η εγγραφή καθίσταται προαιρετική.
Το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση επιχειρήσεων (minimum capital requirement), σύμφωνα με την έρευνα Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο εισόδου στην αγορά και, κατά συνέπεια, να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 20% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έναντι 4,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η φετινή έκθεση στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων κατατάσσει την Ελλάδα στην 146η θέση μεταξύ 185 χωρών.

Σε νέα τροχιά οι μεταφορές
Τι αλλάζει για βυτιοφόρα και φορτηγά


Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις αγορές παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και προϊόντων, όπου ανοίγονται πλέον επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η απελευθέρωσή ανοίγει πλήρως στον ανταγωνισμό και, πιθανότατα, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων, συνδυαστικών υπηρεσιών, με πυλώνα τα ταξί και τα φορτηγά.

Οδηγός θα μπορεί να δουλέψει ο οποιοσδήποτε αρκεί να έχει άδεια οδήγησης κατηγορίας, να είναι υγιής και να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή βαρύ πλημμέλημα. Τα οχήματα θα πρέπει να είναι άνω των 1.500 κυβικών, να είναι τουλάχιστον Euro V και άνω, ενώ θα πρέπει να έχουν μέγιστο χρόνο κυκλοφορίας τα επτά χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας τους, και τα εννέα έτη, αν είναι ανοικτού τύπου. Οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί ταξί που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην εκμίσθωση οχημάτων πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΕΟΤ,  ο οποίος υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια σε 15 ημέρες. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και από τα ΚΕΠ, που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης.

Με το νέο έτος απελευθερώνεται πλήρως η αγορά των βυτιοφόρων. Στο εξής θα επιτρέπεται ακόμη στα ανεξάρτητα πρατήρια καυσίμων να χρησιμοποιούν για τη διακίνηση ιδιόκτητα ή μισθωμένα οχήματα μεταφοράς καυσίμων, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, καθώς και να μισθώνουν φορτηγά χωρίς την ανάγκη περιορισμού των ιδιοκτητών τους. Παράλληλα, θα επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο να πραγματοποιεί μεταφορά για λογαριασμό πρατηριούχων ή βενζινάδικων, καθώς και να μπαίνει στα διυλιστήρια για να μεταφέρει καύσιμα με τα δικό του εμπορικό σήμα, ενώ εξομοιώνεται το καθεστώς μεταφοράς καυσίμων των κατόχων άδειας εμπορίας, λιανικής εμπορίας και διάθεσης βιοκαυσίμων.

Τα ταξί

Η δημιουργία της εναλλακτικής αγοράς ταξί ανοίγει ευκαιρίες για νέες εποχικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό,.
Οι νέες αλλαγές επιτρέπουν πλέον σε τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και συνεταιρισμούς ή εταιρείες ταξί να συνάπτουν συμβάσεις για τη μεταφορά επιβατών, με ελάχιστη χρονική ισχύ τις 12 ώρες, αλλά και με απαγόρευση παροχής υπηρεσιών με εισιτήριο.

Μίνι βαν για πελάτες ξενοδοχείων.
Ευκαιρίες ανάπτυξης παρουσιάζει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, και η μεταφορά επιβατών από και προς ξενοδοχεία, υπηρεσία που «άνοιξε» με το νέο μνημόνιο. Ειδικότερα, θα επιτρέπεται σε ξενοδοχειακές μονάδες να μεταφέρουν τους πελάτες τους χωρίς κόμιστρο με οχήματα, που είτε θα ανήκουν στα καταλύματα είτε θα μισθώνονται από την αγορά - από γραφεία ή συνεταιρισμούς ταξί.

Προγράμματα κατάρτισης ξεναγών
Ανοίγει το επάγγελμα και για πτυχιούχους αρχαιολογίας και ιστορίας


Οι νέες ρυθμίσεις θα επιτρέπουν συνδυαστικές υπηρεσίες ξενάγησης. Επί παραδείγματι, ένας άνεργος αρχαιολόγος που κατέχει δίπλωμα αυτοκινήτου και μιλάει ξένες γλώσσες θα  μπορεί να δουλέψει ως ξεναγός-οδηγός τουριστών από το εξωτερικό, αναλαμβάνοντας την πολιτιστική περιήγησή τους στα μνημεία. Το άνοιγμα του επαγγέλματος του ξεναγού δίνει το δικαίωμα να εργαστούν απόφοιτοι Αρχαιολογίας και Ιστορίας. Γι' αυτόν τον λόγο θεσμοθετούνται ταχύρρυθμα προγράμματα διάρκειας μέχρι δύο μηνών για την κατάρτιση ξεναγών. 
Τα προγράμματα απευθύνονται σε αποφοίτους τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Ιστορίας και Αρχαιολογίας πανεπιστημίων της Ελλάδας και αναγνωρισμένων του εξωτερικού, ύστερα από έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι το δίπλωμα της Σχολής Ξεναγών του ΟΤΕΚ αποτελεί τη μοναδική επαρκή απόδειξη επιστημονικής κατάρτισης και ποιότητας του ξεναγού. 
Το επάγγελμα θα ασκείται ελεύθερα με σχετική βεβαίωση και δελτίο ταυτότητας, δέκα ημέρες μετά την υποβολή αίτησης στο υπουργείο Τουρισμού για αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος, και των απαραίτητων δικαιολογητικών. Δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού πλέον έχουν: α) έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτοχοι διπλώματος Σχολής Ξεναγών του ΟΤΕΚ ή σχετικού τίτλου εκπαίδευσης, ο οποίος έχει αποκτηθεί σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, 
β) αλλοδαποί ελληνικής καταγωγής, απόφοιτοι της Σχολής Ξεναγών του ΟΤΕΚ και 
γ) απόφοιτοι των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης ξεναγών. Κατ' εξαίρεση, δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και χώρους όπου είχε αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται επιστημονική και ανασκαφική δραστηριότητα έχουν καθηγητές ανώτατων σχολών Ιστορίας και Αρχαιολογίας, διευθυντές και καθηγητές ελληνικών και ξένων σχολών Αρχαιολογίας, για ξεναγήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου. 
Πηγή : tovima.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...