24 Δεκ 2012

Υπό ασφυκτικό κλοιό επιτήρησης οι δήμοι

Αυστηρή τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ζητά από τους 325 «Καλλικρατικούς» δήμους το υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας να «αδειάσουν τις τσέπες τους» αν έχουν περισσότερα του αναμενόμενου έσοδα και να μην αυξήσουν υπερβολικά τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να καλύψουν ελλείμματα. .......

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα εκτός από τις συνήθεις συστάσεις περί αυτοπεριορισμού και αποφυγής ελλειμμάτων, εμπεριέχει και όλο το πνεύμα της στενότερης επιτήρησης των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και από ειδικό παρατηρητήριο που ξεκινά από του χρόνου. Στην απόφαση ξεδιπλώνεται, μεταξύ άλλων, ένας δεκάλογος για τη δημοσιονομική λειτουργία των δήμων, ο οποίος στόχο έχει τη σύνταξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ο οποίος συνοψίζεται στα εξής:

-Την προσωπική δίωξη των υπευθύνων οι οποίοι δεν σπεύδουν να εισπράξουν βεβαιωμένα έσοδα.

-Την αυτόματη διόρθωση των αποκλίσεων στις δαπάνες με προσαρμογές του προϋπολογισμού εντός του έτους.

-Την εμφάνιση και αιτιολόγηση εντός 15ημέρου τυχόν υπερβάσεων στα έσοδα του κάθε δήμου.

-Την παρακολούθηση σε τριμηνιαία βάση της εξέλιξης εσόδων και δαπανών, ώστε να τηρούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί από την αρχή του χρόνου.

-Την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μέσω των ανταποδοτικών τελών (δημοτικά τέλη), τα οποία αν είναι πλεονασματικά πρέπει να επανεξεταστούν ίσως και προς τα κάτω αφού δεν θα εξυπηρετούν το στόχο τους ως ανταποδοτικά.

-Την υποχρεωτική κάλυψη όλων των αμοιβών στους δήμους με αντιστοίχισή τους με πιστώσεις.

-Τη θέσπιση πλαφόν για υπερωρίες, μετακινήσεις και έκτακτες αμοιβές των υπαλλήλων, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για τη δημοτική αρχή.

-Την απαγόρευση δανεισμού για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και τη λειτουργία.

-Τη μη εγγραφή εσόδων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2013 από την αρχή του χρόνου, αλλά εκ των υστέρων στην μερίδα των «έκτακτων εσόδων».

-Τη σύνταξη από κάθε δήμο ενός ετήσιου σχεδίου δράσης, το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα.


Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του Δήμου ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει να συντάσσεται και να υποβάλλεται ισοσκελισμένος.

Οι προϋπολογισμοί, ως επιμέρους μηνιαία και τριμηνιαία στάδια, αποτυπώνουν στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) που θα πρέπει να συντάξει ο κάθε δήμος -το οποίο συνοψίζει το Επιχειρησιακό τους Πρόγραμμα- το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και τον ετήσιο Προϋπολογισμό τους. Δράσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο, δεν χρηματοδοτούνται. 


Εάν με την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δεύτερου και τρίτου τριμήνου κάθε οικονομικού έτους, διαπιστωθεί ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων εσόδων και δαπανών μικρότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί από το Δήμο για την περίοδο που αντιστοιχεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τριμήνου κατά περισσότερο από 10%, το οικείο συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση αυτού, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, μειώνοντας στο πραγματικό τους ύψος, τους επιμέρους κωδικούς και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών, ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.

Η απόφαση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού επίσης υποβάλλεται στον Ελεγκτή Νομιμότητας για έλεγχο. Προβλέπεται επίσης ότι:

-Δεν μπορεί να εγγραφούν έσοδα από δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
-Εγγράφονται έσοδα από δάνεια που τυχόν θα συνομολογηθούν είτε στο πλαίσιο της υπαγωγής του οικείου Δήμου στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους και στις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, να εγγράψουν έσοδο από δάνειο που να αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο στα χρέη που έχουν προκύψει μέχρι την 31-21-2012. Δεν παρέχεται αντίστοιχη δυνατότητα, από τις προαναφερόμενες ή άλλες κείμενες διατάξεις, για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έτους 2013.



Πηγή :fpress.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...