12 Αυγ 2012

Η μεγάλη, θερινή, σύναξη των «γητευτών» της γκάιντας

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν και οργανοπαίκτες από τη Βουλγαρία
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Πάνω από 100 οργανοπαίκτες, 10 έως 95 ετών, από τέσσερις χώρες θα συναντηθούν στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ανατολική Ρωμυλία» και ο Δήμος Αλεξάνδρειας ......
Γητευτές της γκάιντας, ηλικίας 10 ως 95 χρόνων, θα συγκεντρωθούν στα Τρίκαλα Ημαθίας, στο ετήσιο ραντεβού τους, που φέτος φέρνει στη βόρεια Ελλάδα οργανοπαίκτες από τη Γερμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, αλλά και ένα πολυμελές μουσικοχορευτικό συγκρότημα από την Τζια.

«Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκάιντας είναι πλέον θεσμός. Ενας θεσμός που έχει στόχο τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φέροντας τις νέες γενιές σε επαφή με την ιστορία και τα ακούσματα που συντρόφευαν τους προγόνους μας», δήλωσε στο «Εθνος» η υπεύθυνη του Φεστιβάλ, Εφη Χατζηχηδίρογλου.Το Διεθνές Φεστιβάλ Γκάιντας διοργανώνει στις 25 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία» και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αλεξάνδρειας.

Πάνω από 100 μουσικοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, χορευτικά συγκροτήματα με τη συνοδεία γκάιντας θα προσφέρουν ένα πολύωρο μουσικό πρόγραμμα. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και παιδαγωγοί θα μαθαίνουν στους μικρούς προσκεκλημένους παραδοσιακά παιχνίδια, που πλέον έχουν ξεχαστεί.

Πάνω από 100 μουσικοί και χορευτικά συγκροτήματα θα δώσουν τον τόνο στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκάιντας

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται εισηγήσεις με θέμα την κατασκευή της γκάιντας του Εβρου και της Αλιστράτης Σερρών, ενώ η βραδιά θα κλείσει με την παρέλαση των γκαϊντατζήδων, που θα ξεκινήσει από την πλατεία του χωριού και θα καταλήξει στον χώρο του Φεστιβάλ. Εκεί θα στηθεί ένα μεγάλο γλέντι με τους μουσικούς να επιδίδονται σε αυτοσχεδιασμούς και το κοινό να χορεύει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Χρόνο με τον χρόνο γινόμαστε καλύτεροι και μας ικανοποιεί που βρίσκουμε ανταπόκριση στα νέα παιδιά. Βλέπουμε νέους μουσικούς, νέους χορευτές και νέους που έρχονται σε μεγάλες παρέες για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, αυτό δείχνει πως αγαπούν την παράδοση και αντιλαμβάνονται τη σημασία της στην ανάδειξη και την εξέλιξη του πολιτισμού μας», μας είπε η κ. Χατζηχηδίρογλου.

Στενά συνδεδεμένη με την παράδοση και την αγροτική οικονομία η γκάιντα αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα της Ελλάδας και στη σημερινή της μορφή έφτασε στη Θράκη με τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Φτιαγμένη από ευτελή υλικά -συνήθως δέρμα γαϊδουριού και καλάμια- η γκάιντα ήταν συνυφασμένη με την υπαίθρια ζωή. Στα νησιά την αποκαλούν τσαμπούνα, στην Κρήτη ασκομαντούρα και στον Πόντο τουλούμι, ενώ με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Σκοτία που επίσης αποτελεί παραδοσιακό όργανο της χώρας.

Η γκάιντα έφτασε και «κατέκτησε» ταυτόχρονα την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα και συνόδευε μουσικά τις χαρές και τα πανηγύρια Βλάχων, Ηπειρωτών, Ποντίων, κ.ά. και εκτοπίστηκε τη δεκαετία του 1950, όταν η καθημερινή ζωή αστικοποιήθηκε και στη μουσική μπήκε το κλαρίνο, με καταγωγή από τη Γερμανία και πιο λεπτό ήχο.
Μαρία Ριτζαλέου


Πηγή :ethnos.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...