31 Αυγ 2012

Μαχαίρι στην Παιδεία: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας - Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς που θα φέρουν τα νέα μέτρα στην Έκπαίδευση, καθώς το συνολικό ύψος των περικοπών για την επόμενη διετία θα ανέλθει στα 400 εκατ ευρώ, με χαμένους τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται περισσότερο αλλά και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα κληθούν να πληρώσουν δίδακτρα....

Ειδικότερα, η μαύρη λίστα με τα μέτρα των 11,9 δισ. του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για την Παιδεία:
  • Μείωση των αναπληρωτών καθηγητών με αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους. Το σενάριο είναι ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν με 2-3 ώρες εβδομαδιαίως, γεγονός που θα καλύψει περίπου 5.000 θέσεις αναπληρωτών και θα εξοικονομήσει 148 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του έκτακτου προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με εξοικονόμηση 22 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 65% των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι συμβασιούχοι.
  • Μείωση λειτουργικών δαπανών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με εξοικονόμηση 40 εκατ. ευρώ.
  • Μειώσεις στις δαπάνες για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ - εξοικονόμηση 34 εκατ. ευρώ.
  • Δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, που θα αποφέρει 65 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι έχουν 24 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα, ενώ μετά από 10 χρόνια οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται στις 23 την εβδομάδα. Στα 20 χρόνια, οι δάσκαλοι διδάσκουν 20 ώρες την εβδομάδα. Αντίστοιχα, οι νεοδιόριστοι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης διδάσκουν 21 ώρες την εβομάδα, και στα 20 χρόνια υπηρεσίας ο αριθμός αυτός πέφτει στις 16 ώρες.
Τη φετινή σχολική χρονιά θα προσληφθούν 12.500 αναπληρωτές και η μείωσή τους θα αρχίσει από το επόμενο έτος.
Στο πακέτο των νέων μέτρων για την Παιδεία και τον Πολιτισμό περιλαμβάνονται ακόμα περικοπές 80 εκατ ευρώ από μείωση των δαπανών των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών καθώς και μείωση των επιχορηγήσεων προς διάφορους φορείς.

Πηγή : iefimerida
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...