30 Αυγ 2012

Γλυκό Ντοματάκι!! (βήμα - βήμα)

Αλήθεια, έχετε σκεφθεί να φτιάξετε γλυκό ντοματάκι; Αν όχι, σας δίνουμε μια συνταγή, όπου η εκτέλεσή της θεωρείται αρκετά εύκολη. Φτάνει ν΄ ακολουθήσετε "κατά γράμμα" όσα προβλέπονται σ΄ αυτή... Καθώς επίσης και πως αποστειρώνουμε τα βαζάκια....

Υλικά:
  • 500 gr. ντοματίνια σφιχτά και κόκκινα
  • 350 gr. ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξινό ή χυμό 1 λεμονιού
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 3-4 μοσχοκάρφια γαρίφαλο
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
  • Χυμό λεμονιού 
  • Ανάλογα αμύγδαλα ή φουντούκια 
Ποσότητα: 500 gr. (1 Μερίδες)
Προετοιμασία: 24 ώρες
Μαγείρεμα: 30 λεπτά  
Έτοιμο σε: 24 ώρες 30 λεπτά
 
Εκτέλεση - Βήμα προς βήμα
Διαλέγουμε ντοματάκια μικρά χωρίς σπόρους κατάλληλα για, γλυκό. Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα ντοματίνια. Τα χαράσσουμε, ελαφρά, με ένα μαχαιράκι από την κάτω πλευρά σταυρωτά. Πιέζουμε ελαφρά να φύγουν οι σπόροι.
Ζεματάμε τα ντοματάκια σε καυτό νερό για 1 λεπτό. Μεταφέρουμε τα ζεματισμένα ντοματάκια σε ένα μπωλ με με παγωμένο νερό και τα ξεφλουδίζουμε.
Αραδιάζουμε τα ντοματάκια, κάνοντας στρώσεις κατά σειρές σε ένα πλατύ σκεύος και τα καλύπτουμε με 100 gr. από την ζάχαρη. Τα αφήνουμε να μείνουν επί 24 ώρες, για να βγάλουν τα υγρά τους.
Την επόμενη μέρα, ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής:
Βάζουμε το σιρόπι που έβγαλαν τα ντοματίνια, την ζάχαρη, την βανίλια, το χυμό ενός λεμονιού ή το ½ κουταλάκι ξινό (για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι, βάζουμε στο γλυκό, λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, το χυμό ενός λεμονιού ή λίγο ξινό), την αρμπαρόριζα, τα γαρίφαλα και 250 ml. νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 35 λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει κατά το βράσιμο.

Βγάζουμε τα ντοματάκια από την κατσαρόλα και μπήγουμε σε κάθε ντοματάκι ένα φουντούκι ή αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και τα ξαναρίχνουμε στο σιρόπι να βράσουν 2-3 λεπτά ακόμη.

Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.

Αφήνουμε το γλυκό 24 ώρες.

Την άλλη μέρα, ελέγχουμε το σιρόπι, αν έχει δέσει σωστά, γιατί το γλυκό βγάζει επιπλέον υγρά.
Αν χρειαστεί ξαναβράζουμε, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.

Όταν το γλυκό μας μισοκρυώσει, το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα!
Tips

- Αν χαράξω τα ντοματίνια από κάτω, σαν σταυρό, ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.

Πως αποστειρώσουμε τα βάζα
- Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσουμε τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. 

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. 

Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι.  
-Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με καυτό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. 

Κατόπιν τα γεμίζουμε με το γλυκό μας μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ γλυκού και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...