29 Αυγ 2012

Χάσμα για το πώς θα καθορίζεται ο βασικός μισθός - Κουβέντα για το ύψος του

Απόκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας, σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. .......
Στη συνάντηση δεν ετέθη το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι «θα είμαστε αμείλικτοι» στη πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ανέφερε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για τη μελλοντική διασφάλιση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων και πρόσθεσε, ότι υπήρξε συμφωνία για τη διάθεση των πόρων των πρώην Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, υπέρ του κοινωνικού τουρισμού και της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υπερβεί τις 160.000 τα τελευταία δύο χρόνια.

Τη διάθεση των πόρων που εισπράττονται από την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ζήτησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ενώ αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο, υποστήριξε, ότι απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες, με δεδομένο ότι το ελάχιστο ετήσιο κόστος της ανεργίας υπερβαίνει τα 4 δισ. ετησίως.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, εκτός από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε «άνισα και επώδυνα» τα μέτρα που προωθούνται.

Ο κ. Παναγόπουλος, πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα θα αγωνιστούν, σε συνεργασία με τους εργοδότες, για την αποκατάσταση του βασικού μισθού, στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωση του 22%.

«Ζούμε ένα πόλεμο που αφήνει πίσω του εξαθλιωμένους πολίτες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, που πρόσθεσε ότι ο πόλεμος αυτός διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα και η συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες και στον κοινωνικό διάλογο, συνιστά καθήκον και υποχρέωση.

Η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, για τον τρόπο προσδιορισμού του βασικού μισθού αποτελεί πρόβλεψη του 2ου Μνημονίου, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στην Ελλάδα.


Πηγή :newsit.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom           
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...