29 Αυγ 2012

Μικρότερες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στεγαστικών κι επιχειρηματικών δανείων προσφέροντας οικονομική ανακούφιση σε νοικοκυριά κι επαγγελματίες επισημοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης....

Το θέμα αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής» στις 26 Αυγούστου και χθες ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκανε γνωστά τα εξής: ««Επιδιώκουμε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις καταναλωτικές οργανώσεις, τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους και σε συνεννόηση με την Τρόικα, την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία όσο και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος».

Ο υπουργός απέφυγε να δώσε οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση επισημαίνοντας αφενός πως οι τράπεζες μπαίνουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και αφετέρου ό,τι υπάρχουν συζητήσεις τόσο με την Ένωσή τους όσο και με την Τρόικα.

Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις όποιες διαβουλεύσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει καταλήξει στη δυνατότητα και το εύρος των παρεμβάσεων.

Πληροφορίες επίσης θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να επιδιώκει την οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών δανείων ώστε οι δόσεις να μην ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος αλλά και τη βελτίωση του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την επέκταση των διατάξεών του και για τις περιπτώσεις υπερχρεωμένων επαγγελματιών και εμπόρων.

Πάντως η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε ρυθμίσεις και είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη: «Ξέρουμε το πρόβλημα που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Ξέρουμε ότι είχαν κάνει τους λογαριασμούς τους με διαφορετικές προϋποθέσεις. Ξέρουμε και το ξέρετε κι εσείς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας».

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απορρίπτει κάθε λογική της διαγραφής χρεών και ξεκαθαρίζει ότι «οι όποιες διατάξεις θα αφορούν τους ενήμερους οφειλέτες». Έτσι, στόχος είναι η δυνατότητα της οριζόντιας ρύθμισης στεγαστικών με τέτοιο τρόπο που να ορίζει ότι η μηνιαία δόση δε θα μπορεί να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη. Θα είναι εφικτή η χρονική επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων, πέρα από τα 40 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η νομική διευθέτηση της πρόθεσης των τραπεζών να ενοικιάζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τρία χρόνια την κατοικία και στη συνέχεια ο δανειολήπτης να παίρνει νέο δάνειο για την επαναφορά της.

Επίσης, ένα από τα θέματα που θα φροντίσει να διασφαλίσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να μην αυξάνεται το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου στην περίπτωση χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής του. 
Πηγή :imerisia

Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...