19 Σεπ 2011

Επισπεύδεται η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων

Αποφάσεις είτε για συνολική τροποποίηση του νόμου είτε για αλλαγή των Προεδρικών Διαταγμάτων
Στην τροποποίηση του νόμου ή την αλλαγή των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων για τα «κλειστά» επαγγέλματα, με στόχο την ταχύτερη δυνατή έναρξη .....
της απελευθέρωσής τους, προσανατολίζεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της νέας αξιολόγησης της τρόικας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Πριν από 10 ημέρες με επιστολή του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ, Ηλία Πλασκοβίτη, είχε ζητηθεί από τα υπουργεία να κάνουν μέχρι και χθες τις προτάσεις για τα επαγγέλματα που θα πρέπει να εξαιρεθούν από την απελευθέρωση, που προβλέπει η οδηγία 123/06 (γνωστή ως και οδηγία Bolkenstein) για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Τα επαγγέλματα αυτά θα καλούνταν να κρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν όντως ευσταθούσαν τα επιχειρήματα περί «δημοσίου συμφέροντος» τα επαγγέλματα θα εξαιρούνταν με κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Η διαδικασία αυτή κρίθηκε από την τρόικα ως χρονοβόρα, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν ακόμη γίνει οι απαραίτητες αλλαγές και για τα τέσσερα βασικά επαγγέλματα που απελευθερώνονται σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές.
Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της εφαρμογής της απελευθέρωσης το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται είτε στο να κάνει μια συνολική τροποποίηση του νόμου είτε να ξαναγράψει από την αρχή τα προεδρικά διατάγματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη φτάσει στους παραλήπτες τους.
Οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι προσαρμοσμένες στις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο κρίσιμο υπουργικό της προπερασμένης Τρίτης. Τότε ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα εξαντληθούν οι προθεσμίες που έχουν δοθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και ότι δεν υπάρχει τίποτα «κλειστό».
Παρ' όλα αυτά όμως πολλά είναι ακόμη τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε η τρόικα να επικυρώσει ότι το άνοιγμα των κλειστών ε επαγγελμάτων βρίσκεται σε ισχύ.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της τρόικας, έως το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν εκδοθεί:
* Ολα τα Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι εφαρμογής του νέου καθεστώτος, για καθένα από τα κλειστά επαγγέλματα.
* Η υπουργική απόφαση για τους συμβολαιογράφους που καθορίζει την αξία μιας συναλλαγής πάνω από την οποία η κατ' αναλογία αμοιβή των συμβολαιογράφων για τη σύνταξη των συμβολαίων είναι η μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή. Για τις συναλλαγές κάτω από το ανώτατο όριο να εξασφαλίζεται μείωση της μέσης αμοιβής τουλάχιστον κατά 50%.
* Μέτρα για την εξάλειψη της πλήρους απαγόρευσης στις εμπορικές επικοινωνίες για τα κλειστά επαγγέλματα και για να διασφαλιστεί ότι οι επαγγελματικοί κανόνες για τις εμπορικές επικοινωνίες δεν δημιουργούν διακρίσεις, δικαιολογούνται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και είναι αναλογικοί.
* Να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών ενώσεών τους είναι λογικές, αναλογικές και δικαιολογημένες. Διαφορετικά θα πρέπει οι αμοιβές και οι επιβαρύνσεις αυτές να αλλάξουν.
* Θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και να μπορεί να παρουσιάσει κατάλογο των επαγγελμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, των επαγγελμάτων που εξαιρούνται μέσω Προεδρικού Διατάγματος και την αιτιολόγηση για τις εξαιρέσεις αυτές.
* Μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών οργανώσεων, απαιτώντας από αυτούς να δημοσιεύουν μία ετήσια έκθεση στην ιστοσελίδα τους σχετικά με τη χρηματοοικονομική τους επίδοση και στατιστικά στοιχεία για τις πειθαρχικές ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών.
* Μια αξιολόγηση του κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μέτρα σχετικά με τους κανόνες για την πρόσβαση, την άσκηση του επαγγέλματος και την τιμολόγηση για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού.
* Χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της υπάρχουσας νομοθεσίας και της θέσπισης των αναγκαίων αλλαγών στις υπάρχουσες ειδικές ρυθμίσεις των επαγγελμάτων (π.χ., Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι), ώστε να είναι πλήρως συμβατές με το κεφάλαιο Α του Ν. 3919/2011, τη νομοθεσία της Ε.Ε. και των κανόνων ανταγωνισμού.
Τρόικα
Με την έλευση της τρόικας -όποτε γίνει αυτή- θα πρέπει τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και η προετοιμασία για το θεσμικό πλαίσιο να είναι έτοιμα, ώστε να εξηγηθεί με επάρκεια στους εκπροσώπους της τριμερούς αντιπροσωπεία πότε η Ελλάδα θα μπορεί -όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά- να πει μετά βεβαιότητας ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων βρίσκεται σε εφαρμογή.
Προετοιμασία και εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου
Αφού ολοκληρώσει τις τεχνικές διεργασίες η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει έως το τέλος του χρόνου και να εφαρμόσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2012 νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο:
1. Θα καταργεί τις διατάξεις των κανονισμών των επαγγελματικών επιμελητηρίων για την πρόσβαση και την άσκηση, στο επάγγελμα και στην τιμολόγηση, που είναι αντίθετες από τις διατάξεις του νόμου 3919/2011 και του κοινοτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού.
2. Θα εξασφαλίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε απαιτήσεις που τους υποχρεώνουν να ασκούν αποκλειστικά συγκεκριμένη δραστηριότητα ή που περιορίζουν την άσκηση από κοινού ή σε εταιρική σχέση διαφορετικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις και υπό τους όρους που καθορίζονται στην Οδηγία των Υπηρεσιών.
3. Θα αφαιρεί την πλήρη απαγόρευση στις εμπορικές επικοινωνίες για τα κλειστά επαγγέλματα και θα διασφαλίσει ότι οι επαγγελματικοί κανόνες για τις εμπορικές επικοινωνίες δεν δημιουργούν διακρίσεις, δικαιολογούνται από επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και είναι αναλογικοί.
4. Θα ενισχύει τη διαφάνεια στη λειτουργία των επαγγελματικών ενώσεων.
5. Θα καθορίζει τις εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών στις επαγγελματικές τους ενώσεις ώστε να αντανακλούν το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτές τις ενώσεις.
6. Θα απλοποιεί τις απαιτήσεις που περιορίζουν την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων στο νομικό επάγγελμα και στο επάγγελμα του μηχανικού που δεν είναι δικαιολογημένες ή αναλογικές.
7. Θα αντιμετωπίσει τυχόν άλλα θέματα που έχουν εντοπιστεί στην αξιολόγηση της εφαρμογής του νόμου 3919/2011 που έχει διεξαχθεί από την κυβέρνηση.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr
Πηγη : naftemporiki.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...