29 Σεπ 2011

Ενας στους έξι εφήβους με παθολογική πάχυνση στεφανιαίων αρτηριών

                                                   ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ
Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών παρουσιάζει ένας στους έξι εφήβους, ενώ ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί την αντιμετωπίζουν παρότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας....
κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής.
Τα στατιστικά στοιχεία για την υγεία της καρδιάς μας ειναι απογοητευτικά, καθώς κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στατιστικές αποδεικνύουν ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.
Αυτά τονίζουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), Καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" Βλάσσιος Πυργάκης.
Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα του μυοκαρδίου, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο), επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ο δεκάλογος για τη σωστή δίαιτα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή στοιχεία περιλαμβάνει:
Μείωση κατανάλωσης υδατανθράκων (ψωμί από άσπρο αλεύρι - άσπρο ρύζι - μακαρόνια - ζάχαρη - πατάτες)
Προσπάθεια να καταναλώνονται σύμπλοκοι υδατάνθρακες (φασόλια -που κατά πολλούς ονομάζονται ως κρέας του φτωχού, γιατί αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεϊνών- ψωμί ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς)
Να αποφεύγονται τα κόκκινα κρέατα (βοδινό, αρνί,χοιρινό) και να προτιμούνται τα λευκά όπως κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα
Να χρησιμοποιούνται ελεύθερες ποσότητες ελαιολάδου
Να χρησιμοποιούνται ελεύθερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, χορταρικών
Να τρώμε θαλασσινά όπως ιχθυέλαιο από σολωμό, αλλά εάν αυτός θεωρείται ακριβός, άριστες τροφές αποτελούν ο γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο κολιός, ο βακαλάος (ευτυχώς ο Θεός μερίμνησε τα μικρά και φθηνά ψάρια να είναι πολύ καλά για την υγεία μας)
Φασόλια
Μικρή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρο
Προσπάθεια να γίνει κάποιος χορτοφάγος
Άσκηση (που δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ). Η αεροβική άσκηση (περπάτημα, Jogging, κολύμπι, κωπηλασία και άλλα), βρέθηκε ότι βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία. Επιπλέον, περπάτημα 30 λεπτών κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη και εντελώς ανέξοδη άσκηση.

Πηγή : ethnos.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...