30 Σεπ 2011

Ηλεκτρονικά από αύριο η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Με πέντε καινούργιες παραμέτρους ξεκινά από αύριο η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που θα γίνεται με ευθύνη του μηχανικού και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τις 30 Νοεμβρίου. Κάθε αυθαίρετο θα αποκτήσει μοναδικό 20ψήφιο αριθμό, ο οποίος θα είναι ένα είδος ΑΦΜ που θα συνοδεύει το ακίνητο για.....
30 ολόκληρα χρόνια.
Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο πρώτες κοινές υπουργικές αποφάσεις. Με την πρώτη διασαφηνίζεται ότι η υποβολή των δηλώσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου και μέσω συστήματος που ενεργοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο με βάση τον κωδικό του μηχανικού, ενώ με τη δεύτερη ο τρόπος πληρωμής των δόσεων.
Τα έντυπα
Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα τα έντυπα και οι υπεύθυνες δηλώσεις που συμπληρώνουν ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός. Προβλέπεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον του 5% των δηλώσεων. Πρέπει να εκδοθεί άμεσα τουλάχιστον άλλη μία υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αμοιβές των μηχανικών για τις μελέτες, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι.
Τα νέα στοιχεία που διασαφηνίστηκαν και αφορούν την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων είναι:
**ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Τα παράβολα που συνοδεύουν τις δηλώσεις, αλλά και τα πρόστιμα πληρώνονται μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών, με κατάθεση ή μέσω web banking. Τα παράβολα εισπράττονται από το Δημόσιο, ενώ τα πρόστιμα κατατίθενται υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι τα παράβολα για τους ημιυπαίθριους κατατίθενται στις εφορίες, που πλέον παρακάμπονται, όπως και οι πολεοδομίες, πιθανότατα γιατί δεν ανταποκρίθηκαν.
**ΔΟΣΕΙΣ Για αυθαίρετα με χρήση κατοικίας τα πρόστιμα μπορούν να εξοφληθούν σε 28 μηνιαίες ή σε 10 τριμηνιαίες δόσεις. Για τα υπόλοιπα κτίρια προβλέπονται 34 μηνιαίες ή 12 τριμηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση καταβάλλεται ώς τις 22 Δεκεμβρίου 2011. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 20%, εκτός και αν η οφειλή είναι μικρότερη από 400 ευρώ, οπότε πρέπει να καταβληθεί ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Αν καθυστερήσει η καταβολή προβλέπεται προσαύξηση 1% το μήνα.
Οι νέες διασαφηνίσεις αφορούν:
**ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ Για να μην υπάρχει εμπλοκή στις μεταβιβάσεις ακινήτων με πολεοδομικές αυθαιρεσίες, που έχουν σταματήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου με βάση το νόμο 4014/2011, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η τακτοποίησή τους μπορεί να γίνει και σε μία φάση, ενώ η τεχνική έκθεση και τα άλλα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν μέσα σε 4 μήνες, αλλά ώς τώρα δεν έχει καθοριστεί η διαδικασία. Στο μεσοδιάστημα έχει προβλεφθεί ότι η μεταβίβαση μπορεί να προχωρήσει με ηλεκτρονική δήλωση που θα καταθέσει ο μηχανικός, που θα βεβαιώνει ότι έχει στη διάθεσή του όλες τις μελέτες και τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία θα υποβάλει ηλεκτρονικά ώς τις 31 Μαρτίου 2012.
**ΔΑΣΙΚΑ Αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε περιοχές που εκκρεμεί απόφαση σχετικά με τον δασικό ή μη χαρακτήρα τους μπορεί να δηλωθούν. Αν όμως με την επικύρωση των δασικών χαρτών προκύψει ότι το αυθαίρετο βρίσκεται σε δασική έκταση, τότε αυτόματα εξαιρείται από τη διαδικασία της ρύθμισης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το υπουργείο θέλει να καταγράψει τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και να αντιμετωπίσει το θέμα με νέα ρύθμιση, μέσω του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
**ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Προέκυψε μια καινούργια παράμετρος, αφού κάθε διακεκριμένη παράβαση επιβαρύνεται με χωριστό παράβολο. Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων αναφέρεται ότι υπαίθρια ψησταριά με προϋπολογισμό 3.000 ευρώ, διαμόρφωση εδάφους με τέσσερις αλλαγές σε σχέση με τη νόμιμη άδεια, υπέρβαση ύψους στη μάντρα με δύο αλλαγές (π.χ. έχει χτιστεί ώς τα 2,50 μέτρα, ενώ με βάση την άδεια επιτρέπεται έως το 1,50), οδηγούν σε ένα σύνολο 7 παραβάσεων με τα αντίστοιχα παράβολα και πρόστιμα. *
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αναλυτικές πληροφορίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς και οι υπουργικές αποφάσεις, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος (www.ypeka.gr).
Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να καλούν τα τηλέφωνα: 213-1515729, 213-1515733, 213-1515737, 210-6453961 και στο τετραψήφιο «1522». Για τους μηχανικούς υπάρχουν ειδικές γραμμές στο Τεχνικό Επιμελητήριο, καθώς και το e-mail: n4014@central.tee.gr.

Πόσο θα κοστίσει η κάθε παράβαση
Κρυφές επιβαρύνσεις αποκαλύπτουν οι οδηγίες που δίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο προς τους μηχανικούς. Στον πίνακα με τους μειωτικούς συντελεστές υπολογισμού των προστίμων υπήρχε από την αρχή αναφορά στον αριθμό των παραβάσεων, με τη σημείωση ότι για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι «παράβαση» θεωρείται κάθε μη νόμιμο έργο που δεν εμπίπτει στις βασικές κατηγορίες των υπερβάσεων και υπολογίζεται με βάση τον αναλυτικό προϋπολογισμό. Για κάθε 5.000 ευρώ του προϋπολογισμού υπολογίζεται μία παράβαση, που χρεώνεται με 500 ευρώ.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
**Μπάρμπεκιου με προϋπολογισμό 3.000 ευρώ λογίζεται ως μία πολεοδομική παράβαση και επιβαρύνεται με πρόστιμο 500 ευρώ.
**Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρος διαφορετικά από αυτήν που προβλέπει η οικοδομική άδεια και κόστος 17.000 ευρώ λογίζεται ως 4 παραβάσεις με πρόστιμο 2.000 ευρώ.
**Παράνομο κλείσιμο της μάντρας, πάνω από το επιτρεπόμενο 1,50 μέτρο, με προϋπολογισμό 6.400 ευρώ, χρεώνεται με δύο παραβάσεις με πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Πηγή : enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...