29 Σεπ 2011

Βιβλίο εσόδων - εξόδων για κάθε οικογένεια

Ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώνονται. Ποιων περιουσιακών στοιχείων την προέλευση πρέπει να δηλώσουν οι φορολογούμενοι
 «Λογιστές» θα γίνουν από το επόμενο έτος όλοι οι φορολογούμενοι αφού θα πρέπει να τηρούν «βιβλία εσόδων-εξόδων» και να κρατούν αποδείξεις για όλα τα έσοδα, τις δαπάνες και τις αποταμιεύσεις. Μάλιστα όλα τα ποσά των οικογενειακών δαπανών και ...
αποταμιεύσεων θα είναι υποχρεωμένοι να τα καταχωρίζουν ηλεκτρονικά σε ειδικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Oρισμένα από τα στοιχεία αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να τα περνούν και οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τις αποδείξεις μέσω της φοροκάρτας και όταν θα γίνει η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.
Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν το 2013 να δηλώσουν μαζί με τα εισοδήματά τους και όλες τις δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποίησαν το 2011, όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, IX αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες, έργα τέχνης κ.λπ.) και τις αποταμιεύσεις τους (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.).
Αποδείξεις
Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν και να καταχωρίζουν αποδείξεις και παραστατικά για όλες τις οικογενειακές δαπάνες τους, όπως αποδείξεις για τα καταβληθέντα ενοίκια κύριας κατοικίας και τα καταβληθέντα ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, για τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μαθημάτων, για τις δικηγορικές αμοιβές, για τις αμοιβές γιατρών, για τις ιατρικές εξετάσεις και τα νοσήλια, για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έξοδα για λογαριασμούς σε ΔEH, φυσικό αέριο, ύδρευση, κινητή και σταθερή τηλεφωνία για αγορές ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, για αγορές σε σούπερ μάρκετ, δαπάνες σε εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.ά.
Eπίσης θα υποχρεωθούν να δηλώσουν αναλυτικά τις αποταμιεύσεις και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς και να υποβάλουν όλα τα προβλεπόμενα αποδεικτικά από τα οποία θα προκύπτει ότι τα ποσά που αποταμίευσαν ή διέθεσαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων προήλθαν από νόμιμες πηγές.
Ελεγχοι
Mε βάση τις ηλεκτρονικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα γίνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ ή έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής) μεγάλης αξίας που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία.
Όσοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν με νόμιμα παραστατικά ή άλλα αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία το σύνολο των χρημάτων που αποταμίευσαν ή δαπάνησαν για την απόκτηση των περιουσιών τους θα επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους εισοδήματος και πρόστιμα για τα αδικαιολόγητα ποσά, ενώ όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πολύ μεγάλα ποσά θα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατηγορίες για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».
Τέλος στα μετρητά από το 2012
Aπό το 2012 θα αρχίσει η σταδιακή κατάργηση των συναλλαγών με μετρητά με στόχο, από ένα χρονικό σημείο και μετά, όλες οι πληρωμές να γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα ή με δίγραμμες επιταγές. Όλες οι συναλλαγές θα επιτρέπεται να διενεργούνται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών, με ηλεκτρονικές κάρτες ή με δίγραμμες επιταγές, ώστε τα διακινούμενα χρήματα να «ονομαστικοποιηθούν» και να εκλείψουν τα φαινόμενα διακίνησης «μαύρου» ανώνυμου χρήματος, που επιτρέπουν οι συναλλαγές με μετρητά.

Πηγή : imerisia.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...