30 Σεπ 2011

Ο Ελύτης, όταν ήταν ερωτευμένος

Ο Φίλιππος Φιλίππου εμπνευσμένος από την ποίηση και τον προσωπικό βίο του Οδυσσέα Ελύτη, ετοιμάζει ένα μυθιστόρημα για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή, με τίτλο «Ο ερωτευμένος Ελύτης» (εκδ. Ψυχογιός).
Ο Φίλιππος Φιλίππου, γνωστός συγγραφέας ....
αστυνομικών μυθιστορημάτων, σε πολλά βιβλία του έχει ακολουθήσει τα ίχνη σημαντικών λογοτεχνών, άλλοτε εντρυφώντας στα βιογραφικά τους στοιχεία και άλλοτε καταφεύγοντας στην μυθοπλασία για να σκιαγραφήσει ζωντανά πορτρέτα τους.
Έχει γράψει βιβλία για τον αγαπημένο ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία («Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας»), για τις τελευταίες μέρες του Κωνσταντίνου Καφάβη («Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη») αλλά και για τη συνάντηση του Καζαντζάκη με τον Ζορμπά («Ο θάνατος του Ζορμπά»).
Τώρα επιχειρεί να φωτίσει μια περίοδο της ζωής του Οδυσσέα Ελύτη, για την οποία δεν έχουμε πολλά στοιχεία: τους εννιά δηλαδή μήνες που πέρασε ο νομπελίστας ποιητής στην Κέρκυρα ως έφεδρος αξιωματικός, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1937.
Το μυθιστόρημά του «Ο ερωτευμένος Ελύτης», αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία του Φίλιππου Φιλίππου με τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Στο βιβλίο, ένας συγγραφέας επισκέπτεται την Κέρκυρα για να μάθει πώς πέρασε ο Οδυσσέας Ελύτης τους μήνες που φοιτούσε στη σχολή Εφέδρων Αξιωματικών , «απομονωμένος στο φρούριο» του νησιού, όπως ανέφερε ο ίδιος. Με ποιους συναντήθηκε εκτός από τον Λόρενς Ντάρελ, το γιατρό Θεόδωρο Στεφανίδη και ορισμένους ντόπιους λογοτέχνες; Ακόμα τι κρύβεται πίσω από το ποίημά του «Ελένη»; Ο Φίλιππος Φιλίππου αναπλάθει την εικόνα του νεαρού έφεδρου αξιωματικού με τα ποιητικά οράματα, αφήνοντάς μας ταυτόχρονα να γνωρίσουμε την πολιτική αλλά και ερωτική πλευρά του. Διότι σύμφωνα με τον Φιλίππου ολόκληρο το σώμα της ποίησης του Ελύτη είναι ερωτικό.

Πληροφορίες: «Ερωτευμένος Ελύτης» του Φίλιππου Φιλίππου, εκδ. Ψυχογιός.
Πηγή : clickatlife

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...