29 Σεπ 2011

Με διαδικασίες fast track η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Mέσω ιδιώτη μηχανικού θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών. Ο μηχανικός υπολογίζει το πρόστιμο, συμπληρώνει το ηλεκτρονικό έντυπο και το καταχωρίζει στο σύστημα
Μέσω μηχανικού και ηλεκτρονικά άλλα και με διαδικασίες fast track προκειμένου να μπει άμεσα ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, ξεκινά από τη Δευτέρα η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Σήμερα, αναμένεται η έκδοση των ....
σχετικών υπουργικών αποφάσεων βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.
Οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτη μηχανικό που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ μέσω του οποίου θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών. Ο μηχανικός υπολογίζει το πρόστιμο, συμπληρώνει το ηλεκτρονικό έντυπο και το καταχωρίζει στο σύστημα. Ουσιαστικά μ' αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται και οι πολεοδομίες και τα ΚΕΠ.
Ο πολίτης έπειτα θα πρέπει να πληρώσει το παράβολο σε κάποια τράπεζα κι όχι πάντως στην εφορία, όπως έγινε με τους ημιυπαίθριους. Το κόστος του παραβόλου κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ ανάλογα το κτίσμα και τη χρήση. Σημειώνεται ότι το ποσό του παραβόλου δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο. Έπειτα, ξεκινάει η καταβολή των δόσεων του προστίμου με την πρώτη να πρέπει να γίνει έως τις 30 Νοεμβρίου.
Εντός τετραμήνου ο μηχανικός υποβάλλει τις μελέτες (πάλι μέσω Ιντερνετ) και λαμβάνει τον τελικό υπολογισμό του προστίμου, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των δόσεων. Όταν αποπληρωθεί το πρόστιμο, ο μηχανικός λαμβάνει από το σύστημα μια βεβαίωση ρύθμισης αυθαιρέτου, την οποία πρέπει να θεωρήσει στην πολεοδομία. Η θεωρημένη βεβαίωση είναι απαραίτητη και θα χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.
Στον πολίτη θα δίνονται κωδικοί που θα του επιτρέπουν την ενημέρωσή του για την πορεία υπαγωγής στη ρύθμιση, των δόσεων και την καταχώριση των πληρωμών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Προβλέπεται ακόμη ειδική ρύθμιση για όσους επιθυμούν να νομιμοποιήσουν άμεσα (πληρώνοντας φυσικά εφάπαξ) το αυθαίρετο τους προκειμένου να το μεταβιβάσουν, στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρις ότου το σύστημα προετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή. Αυτό θα μπορεί να γίνεται με μια απλή (ηλεκτρονική) δήλωση του μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλες τις μελέτες και τα λοιπά στοιχεία κι ότι θα υποβάλει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά και τις μελέτες, εντός δέκα ημερών μετά την ειδοποίησή του ότι βρίσκεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα.
Για 30 χρόνια
Η διαδικασία για την τακτοποίηση (για 30 χρόνια) των αυθαιρέτων, ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα ενταχθούν στη ρύθμιση περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ενώ υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς περίπου 600-700 εκατ. ευρώ. Σε βάθος χρόνου υπολογίζουν ότι θα εισπράξουν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 14 δισ. ευρώ. Πάντως, κάποιοι εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη μέσα στους επόμενους μήνες κι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα σπεύσουν μαζικά οι κάτοχοι αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους.

Του Κασσιανόυ Τζέλη
Πηγή : imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...