29 Σεπ 2011

Ο ΣΕΤΕ προτείνει μείωση 50% των χρεώσεων στο ΔΔΑ

THN επανεξέταση των χρεώσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με στόχο τη μείωσή τους κατά 50% προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενόψει της παράτασης της σύμβασης του αερολιμένα. Oπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ σε ...
σχετική ανακοίνωση, σε αυτή την περίπτωση και σε ετήσια βάση οι επιβάτες εκτιμάται ότι τα επόμενα 2 - 3 έτη θα αυξηθούν κατά 1,5 εκατ. με επιπλέον συμβολή στο ΑΕΠ 960 εκατ. ευρώ και παράλληλη ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου κατά 288 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι αν και ο ΔΑΑ έχει δυναμικότητα 35 εκατ. επιβατών ετησίως, εξυπηρετεί μόλις 15 εκατ., οι οποίοι βαίνουν μειούμενοι τα τελευταία έτη, λόγω των υπερβολικά υψηλών και μη ανταγωνιστικών χρεώσεών του. Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ και το Δημόσιο χρεώνουν (σύνολο χρεώσεων για πτήση εξωτερικού με Αirbus Α320 και 100 επιβάτες εντός Ε.Ε.) 42 ευρώ/επιβάτη, ενώ τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης 17 ευρώ, της Ρώμης 18 ευρώ, της Κωνσταντινούπολης 16 ευρώ, της Λισαβόνας 16 ευρώ. Ο ΔΑΑ είναι επομένως ακριβότερος κατά 250% από τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά αεροδρόμια της Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος κατέθεσε προτάσεις για να διασφαλισθεί η κερδοφορία του ΔΑΑ. Πιο αναλυτικά, εισηγήθηκε:

α. Το σύνολο του Σπατοσήμου (ΤΕΕΑ) από χρήση του αεροδρομίου να παραμένει 100% εις όφελος του ΔΑΑ (σήμερα το 25% πηγαίνει στο Δημόσιο).

β. Το Τέλος Αεροναυτιλίας (Terminal Navigation Charge) που χρεώνει από το 2010 η ΥΠΑ για τη χρήση του αεροδρομίου να παραμένει εις όφελος του ΔΑΑ (σήμερα το 100% πηγαίνει στο Δημόσιο).

γ. Το τίμημα της επιμήκυνσης της σύμβασης κατά 20 έτη να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως άμεσο έσοδο του Δημοσίου, αλλά και για να διασφαλίσει χαμηλότερες χρεώσεις διαχρονικά.

Η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ καταλήγει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα η εξορθολογικοποίηση των χρεώσεων του ΔΑΑ, η Αθήνα θα οδηγηθεί σε περαιτέρω τουριστική περιθωριοποίηση, ενώ οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες που στηρίζουν τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση θα απαξιωθούν πλήρως.

Πηγή: Express.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...