29 Σεπ 2011

Συναγερμός για εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για ολόκληρο το δημόσιο

- Περίπου 80.000 υπάλληλοι σε συγκεκριμένα υπουργεία θα δουν μείωση μισθών έως 20%
- Εκτός ενιαίου μισθολογίου περίπου 300.000 υπάλληλοι, σε σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και γιατροί του ΕΣΥ
- Μόνο 90 φορείς έχουν στείλει στοιχεία για την εφεδρεία - Οι υπόλοιποι 61 αρνούνται
- Φοβούνται μαζικές προσφυγές σε δικαστήρια από τους εργαζόμενους στο.....
στενό δημόσιο τομέα
Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο για την εργασιακή εφεδρεία, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη και στο υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το θέμα του ενιαίου μισθολογίου.

Με αφορμή φυσικά και την έλευση της τρόικας η κυβέρνηση προχωράει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου με αντικειμενικά κριτήρια και με γρήγορες διαδικασίες να μπουν 30.000 υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ να μπουν σε εφεδρεία, μιας και το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού στους 151 δημόσιους φορείς δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα μιας και μόνο 90 φορείς δέχονται να δώσουν στοιχεία.

Πέρα από αυτό, υπάρχει και πρόβλημα νομικής φύσεως για την εφεδρεία στους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, ενώ φοβούνται πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές στα δικαστήρια, όπου θα διεκδικούν οι εργαζόμενοι αποζημιώσεις, μισθούς υπερημερίας και φυσικά το εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, δύο είναι οι εκδοχές που εξετάζει η κυβέρνηση:

- Στην πρώτη περίπτωση να υποχρεωθούν να βγουν σε σύνταξη όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και την ηλικία, αλλά παραμένουν στην υπηρεσία τους.

- Στη δεύτερη περίπτωση να υπαχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας με την καταβολή του 60% του βασικού μισθού για ένα ή δύο χρόνια, όσοι εργαζόμενοι χρειάζονται τα αντίστοιχα χρόνια, προκειμένου να φτάσουν στη συνταξιοδότησή τους.

Εκτός από την εφεδρεία στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί και το προσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Σε αυτό προβλέπονται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές στο 20% των υπαλλήλων που χαρακτηρίζονται υψηλόμισθοι και λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 80.000 υπαλλήλους κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Βέβαια με το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπονται και μικρές αυξήσεις σε ένα ποσοστό 10% των υπαλλήλων που έχουν ήδη χαμηλά επιδόματα, όπως στα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός ενιαίου μισθολογίου θα βρεθούν περίπου 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που βρίσκονται στα σώματα ασφαλείας, στις ένοπλες δυνάμεις, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι δικαστές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Πηγή : newsit.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...