6 Αυγ 2011

Σοκ και δέος στις αγορές



Το ντόμινο της εξάπλωσης της κρίσης δανεισμού στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με έναν γενικότερο προβληματισμό για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αποτέλεσαν το εκρηκτικό μίγμα που κατάφερε νέο βαρύ πλήγμα χθες στις διεθνείς αγορές.
Μπροστά στη γενικευόμενη κρίση και μετά από δραματικές διαβουλεύσεις, ..
οι ηγέτες της Ευρώπης έστειλαν μήνυμα για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή των συμφωνιών που σημάδεψαν τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου και τον μεγαλύτερο συντονισμό των κινήσεών τους με στόχο να εμπνεύσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δραματικές πιέσεις δέχθηκε η Ιταλία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ομόλογά της, καθώς και της Ισπανίας, που κατέληξαν σε έναν σκληρό συμβιβασμό, με τη Ρώμη να δεσμεύεται για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που θα απαιτήσουν και τροποποίηση του συντάγματος.

Ψήφο…δυσπιστίας στις ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, ρίχνουν οι αγορές ανά τον κόσμο, που εκφράζεται με ισχυρές πιέσεις σε μετοχές, εμπορεύματα και τα ομόλογα της δοκιμαζόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Με ορατό πλέον το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης δανεισμού στην ευρωζώνη και πέραν των σημερινών της ορίων, η ευρωπαϊκή ηγεσία εξακολουθεί να εκπέμπει αμηχανία, με τη στάση της εμφανώς κατώτερη των περιστάσεων. Η μόνη δυναμική παρέμβαση χθες ήταν αυτή του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, που διέκοψε τις διακοπές του για να πραγματοποιήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Κατά τα άλλα, οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας επρόκειτο να έχουν τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ με αντικείμενο την κατάσταση συναγερμού στις αγορές. Η μη ενιαία γραμμή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση της κλιμακούμενης κρίσης είναι ένας βασικός παράγοντας απογοήτευσης των επενδυτών, προστιθέμενος στον έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο νέας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Μπροστά στην έξαρση της κρίσης, η Ασία στέλνει μήνυμα εγρήγορσης και ετοιμότητας προς Ευρώπη και ΗΠΑ, με αξιωματούχους της Κίνας και της Ιαπωνίας να στέλνουν σαφές μήνυμα στις ηγεσίες τους ότι πρέπει να δράσουν πιο υπεύθυνα.


ΑΣΘΕΝΕΣ ΜΗΝΥΜΑ

Η πιο ουσιαστική παρέμβαση της Ευρώπης χθες έγινε εκ μέρους του κ. Ολι Ρεν, ο οποίος κινούμενος στο πνεύμα της προχθεσινής δραματικής έκκλησης του προέδρου της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μίλησε για την ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης της χρηματοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού διάσωσης EFSF, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αν και σημείο-σταθμός για τη διαχείριση της κρίσης χρέους, συναντά δυσκολίες στο να πείσει τις αγορές.

Θίγοντας το θέμα-ταμπού για την Ευρωπαϊκή Ενωση, την έκδοση ευρωομολόγου, ο κ. Ρεν τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση πως πιο μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμοσιμότητα μίας τέτοιας έκδοσης. Υπογράμμισε ότι η Κομισιόν εξετάζει όλες τις πλευρές και θα παρουσιάσει έκθεση ως προς την πρόταση του ευρωομολόγου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Σημειωτέον ότι η Γερμανία και η Γαλλία μέχρι σήμερα αντιτίθενται στην έκδοση κοινών ομολόγων από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα αναιρούσαν έναν από τους βασικούς λόγους τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αναφερόμενος στους δύο νέους στόχους των αγορών, την Ιταλία και την Ισπανία, ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν να υπαχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού, επισημαίνοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών τους δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Ακόμη ο κ. Ρεν δήλωσε ότι απαιτείται συντονισμός και συνεργασία στους κόλπους της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομιών σε διεθνές επίπεδο και της Ομάδας των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

«Η σημερινή κρίση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά έχει παγκόσμια διάσταση και συνέπειες. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί μία λύση παγκόσμιας κλίμακας και ο διεθνής συντονισμός διαμέσου της G7 και της G20 είναι κεφαλαιώδης», τόνισε ο κ. Ρεν.


ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ

Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται «ημέρα και νύχτα» για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η κατάρτιση του νέου σχεδίου σταθεροποίησης είναι «θέμα εβδομάδων, όχι μηνών» και κάλεσε τις χρηματαγορές να επιδείξουν «υπομονή», τονίζοντας ότι τα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης χρέους θα είναι οριστικοποιημένα στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Γράφει: Ελεάννα Ροζάκη

Πηγη  kerdos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...