14 Σεπ 2015

Η βροχή ξεδιψάει τη Σύρο

Tο 2008, όταν εγκαταστάθηκε στην Ποσειδωνία της Σύρου με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το πρώτο σύστημα πόσιμου νερού με κερματοδέκτη στο νησί, οι πολίτες εξοικονόμησαν.........
μέσα σε ένα χρόνο περισσότερα από 200.000 ευρώ.

Σύντομα, στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος «Αποστολή Νερό», που υλοποιούν η Coca-Cola Τρία Εψιλον και η Coca-Cola Hellas σε συνεργασία με το Μεσογειακό Σκέλος της Διεθνούς Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership - Mediterranean), την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, εγκαταστάθηκε ακόμη ένα αντίστοιχο σύστημα, στο χωριό Βάρη.

Σήμερα, με τα 7 μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Σύρου για τη μετατροπή του βρόχινου νερού σε πόσιμο με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης, οι Συριανοί έχουν δει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων σε ένα καθημερινό έξοδό τους. 

Και αυτή ήταν μόνο μία από τις συνολικά τέσσερις δράσεις του «Αποστολή Νερό» στη Σύρο, όπως μας ενημερώνει ο αντιδήμαρχος και πρώην δήμαρχος Ανω Σύρου, Φώτης Ξαγοράρης. 

Επισκευάστηκαν επίσης μια παραδοσιακή στέρνα στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα και μια δεξαμενή στο Γυμνάσιο Ποσειδωνίας, ενώ εγκαταστάθηκε ένα υπερσύγχρονο σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων στην πλατεία Ταλάντων της Ανω Σύρου για την άρδευση των φυτών τους ξηρούς μήνες του χρόνου.

«Η έλλειψη νερού στο Αιγαίο είναι γνωστή, εμείς οι νησιώτες έχουμε μάθει να το εξοικονομούμε με κάθε τρόπο, γιατί μας στοιχίζει πολύ ακριβά. Μέχρι σήμερα, εξάλλου, υπάρχουν νησιά στα οποία μεταφέρεται νερό με υδροφόρες, με κόστος που φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο», εξηγεί ο κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και πρώην δήμαρχος Ποσειδωνίας. 
«Το να μπορεί ο Συριανός με ένα κέρμα των 20 λεπτών να εξασφαλίζει 10 λίτρα νερό για την οικογένειά του, χρησιμοποιώντας το σύστημα με τον κερματοδέκτη, είναι σπουδαίο για το νησί. Αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό υπήρξε το γεγονός ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιήθηκαν άρτια σχεδιασμένες ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία: κακά τα ψέματα, αν θες να αλλάξεις τη νοοτροπία των μεγάλων, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να πεις τι πρέπει να γίνει στα παιδιά τους!»

Αλλαξε η ζωή 45.000 Ελλήνων
Τα έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν στο νησί από το 2008 έως το 2011 είναι ένα μικρό αλλά πολύ χαρακτηριστικό δείγμα των εφαρμογών του βραβευμένου περιβαλλοντικού προγράμματος, που μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Διαγωνισμό Water Showcase του 7ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό. 

Μέχρι σήμερα στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα έχουν μεταξύ άλλων επιμορφωθεί 1.491 εκπαιδευτικοί, που με τη σειρά τους εκπαίδευσαν 7.900 μαθητές (με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής»), έχουν διανεμηθεί 2.400 οικιακές συσκευές εξοικονόμησης νερού, έχουν εγκατασταθεί 1 σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και 3 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού και έχουν επισκευαστεί συνολικά 50 συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων, βελτιώνοντας τη ζωή περίπου 45.000 κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας (σε Νάξο, Ηρακλειά, Ιο, Ανάφη, Σαντορίνη, Τήνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Σέριφο, Σίφνο, Σίκινο, Πάρο, Αντίπαρο, Κύθνο, Κέα, Ανδρο, Αμοργό κ.α.). 
Εως το 2014 εξοικονομούνταν 62,5 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, ενώ παράλληλα είχαν εκπαιδευτεί 188 τοπικοί τεχνικοί στην κατασκευή και τη συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων. 

Επίσης, με το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό», περισσότεροι από 6.500.000 Ελληνες έχουν γίνει αποδέκτες του μηνύματος ορθολογικής χρήσης του νερού μέσα από την ευφάνταστη και πολύ εύστοχη Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης.

«Με τις δράσεις μας δεν στοχεύουμε προφανώς στην καθολική επίλυση του προβλήματος του νερού στα νησιά. Θέλουμε οι πρωτοβουλίες μας να λειτουργήσουν ως παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει κανείς και μάλιστα με μικρό κόστος, ώστε στη συνέχεια να αναλάβει δράση η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζει ο Μιχαήλ Σκούλλος, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Global Water Partnership - Mediterranean. 

«Η επιτυχία του προγράμματος “Αποστολή Νερό” συνίσταται σε ένα θεμελιώδες τρίπτυχο: απαντά σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, στηρίζεται σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών χαμηλού κόστους και αποτελεί προϊόν σύμπραξης ενός ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού, μιας μεγάλης εταιρείας και των τοπικών φορέων, τους οποίους αφορά άμεσα το θέμα. Θα ήταν ευχής έργον και άλλες εταιρείες και επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το επιτυχές παράδειγμα της Coca-Cola Τρία Εψιλον».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΝΔΡΑΚΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...