18 Σεπ 2015

Επιχειρηματικός κόσμος: "Επιτέλους κυβερνήστε"

Να μπει τέλος στην πολύμηνη περίοδο ουσιαστικής ακυβερνησίας της χώρας, η οποία χαρακτηρίστηκε από μια πολύμηνη διαπραγμάτευση.......
που οδήγησε στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, τον κλονισμό της επενδυτικής εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα, την αποτυχία απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την αναστολή εκατοντάδων επενδυτικών σχεδίων, την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου και το "πάγωμα” της πραγματικής οικονομίας, ζητά πλέον μετ' επιτάσεων ο επιχειρηματικός κόσμος.

"Η χώρα βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο τώρα σε περιδίνηση λόγω των πολιτικών εξελίξεων και σε μια διαχρονική πορεία αποδιάρθρωσης και απο-επένδυση της ελληνικής παραγωγικής βάσης. Από το πέρυσι τον χειμώνα με το σίριαλ των προεδρικών εκλογών, την αγωνία της διαπραγμάτευσης, το σοκ των capital controls και τις νέες εκλογές, είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουμε τον οποιοδήποτε σχεδιασμό. Μόνη διέξοδος να αναζητούμε συμβόλαια εκτός Ελλάδας, διότι στο εσωτερικό έχουν παγώσει τα πάντα”, αναφέρει επικεφαλής μεγάλης εισηγμένης εταιρείας.

Δεν είναι, όμως, μόνον η παράλυση του κρατικού μηχανισμού και η πλήρης αποστράγγιση των δημόσιων πόρων για τους σκοπούς μιας διαπραγμάτευσης που απέτυχε, με βάση τα αρχικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ότι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, αναγκαστικά, ο κρατικός μηχανισμός είχε κατεβάσει τα μολύβια και ότι στη συνέχεια η πλειονότητα των υπουργών δεν παρήγαγε έργο καθώς είχε άλλες προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων να προετοιμάζει ένα plan b εν αγνοία πολιτών και αγοράς. Όπως έλεγε στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας, κατά τη θητεία υπουργού σε παραγωγικό υπουργείο δεν έγινε ούτε μια σύσκεψη παρουσία του με τον ΣΕΒ, ούτε συνάντηση με φορείς της αγοράς, παρά μόνον με εκπροσώπους χωρών της Λ. Αμερικής... Όσο για τις υπουργικές του αποφάσεις, αποτελούν μνημείο υπουργικού έργου καθώς συνήθως... μπλόκαραν επενδύσεις ή χρηματοδοτούσαν πτωχευμένες, στην πράξη, κρατικές επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, για τον επιχειρηματικό κόσμο, προαπαιτούμενο πλέον είναι να προκύψει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, να υπάρξει ισχυρή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και οι πολιτικοί επιτέλους... να εργαστούν. Απαιτούνται να γίνουν βήματα προόδου προκειμένου να επιτευχθεί μια ευρύτερη στήριξη από τους πιστωτές ώστε να υπάρξει συμφωνία για ουσιώδη αναδιάρθρωση του χρέους, συμφωνία που μπορεί να αποδειχθεί game changer για την Ελλάδα, αναφέρουν από την πλευρά τους στελέχη της αγοράς.

Ο χρόνος πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένος και μετά την πολύμηνη περιπέτεια της χώρας, οι αντοχές των επιχειρήσεων ανεπαρκείς. Λόγω και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, η συρρίκνωση της κατανάλωσης ήταν μεγάλη, ενώ με μια μετριοπαθή εκτίμηση υπολογίζεται ότι από αυτή την μείωση το ελληνικό δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι πάνω από 1 στις 5 επιχειρήσεις θεωρεί πιθανό ότι θα απολύσει προσωπικό το επόμενο εξάμηνο και κάνει λόγο για 63 χιλιάδες νέα "λουκέτα” το ίδιο διάστημα. Θύμα είναι και οι ίδιοι οι καταναλωτές καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι θα αυξήσει τις τιμές στο επόμενο εξάμηνο υπερδιπλασιάζεται (από το 5,7% στο 12,6%).

Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι το κράτος χρωστάει εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, προμηθευτές, εργολάβους, φαρμακευτικές, ιδιωτικά νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, επιστροφές ΦΠΑ και μύριες άλλες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα τα "φέσια” του κράτους προς ιδιώτες να ξεπερνούν τα 6 δισ.ευρώ. 

Η συνδρομή του κράτους αγνοείται σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα καθώς υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων που έχουν υπαχθεί τους αναπτυξιακούς νόμους: στο νόμο του 2011 από τις 1.000 ιδιωτικές επενδύσεις ολοκληρώθηκαν μόλις εννέα, ενώ τα υλοποιήσιμα εκκρεμή επενδυτικά έργα του αναπτυξιακού νόμου υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat που επικαλείται ο ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εισπράξεις από εξαγωγές το επτάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 3%, ενώ η μείωση στις εισαγωγές ήταν ακόμα μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 10% (μετά τη μείωση κατά 32% μόνο τον Ιούλιο του 2015). 

Σε αντίθετη πορεία κινούνται οι αγορές της Ευρωζώνης, με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 5% και τις εισαγωγές αύξηση κατά 2%. Στο σύνολο των 19 κρατών – μελών, η Ελλάδα στις εξαγωγές καταγράφει το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών και τη μεγαλύτερη μείωση στις εισαγωγές.

Παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 122η θέση μεταξύ 144 χωρών στο Global Competitiveness Report 2014-2015, ενώ σε επί μέρους δείκτες κατέχει την 136η θέση ως προς το ρυθμιστικό βάρος, την 136η θέση ως προς την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δάνεια, την 105η θέση ως προς τις ξένες επενδύσεις και τη μεταφορά τεχνολογίας.
Ν. Χρυσικόπουλος
Nikos.chrissikopoulos@capital.gr
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...