15 Σεπ 2015

Σχέδιο Βερολίνου για χρεοκοπία και αναδιάρθρωση εντός ευρώ

Την κάθετη αντίθεση του Βερολίνου στα σχέδια που εκπορεύονται από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Παρίσι και που προβλέπουν εμβάθυνση της ΟΝΕ μέσω ανάληψης.......
μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών κινδύνων και μεταβίβασης πόρων διακήρυξε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανκ Σόιμπλε στο άτυπο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.

Το μήνυμα που έστειλε ήταν σαφές: «Πρώτα θα επιβάλουμε μεγαλύτερη πειθαρχία στις αγορές χρέους, με συντεταγμένες διαδικασίες για χρεοκοπίες κρατών και διασώσεις τραπεζών, όπου οι ιδιώτες πιστωτές θα αναλαμβάνουν μεγαλύτερο βάρος προτού εμπλακούν οι φορολογούμενοι και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για αμοιβαιοποίηση κινδύνων».

Την «υπογραφή» του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν φέρει το γερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Eurogroup του Λουξεμβούργου

Η Γερμανία πρακτικά επιθυμεί αφενός να «παγώσει» το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ενιαία αρχή εγγύησης καταθέσεων στην Ε.Ε. (με δεδομένο ότι εξήγγειλε την παρουσίαση σχεδίου οδηγίας τον Οκτώβριο), αφετέρου να «προσγειώσει» τις φιλοδοξίες της Γαλλίας, η οποία στον απόηχο της διάσωσης της Ελλάδας τον Ιούλιο διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο που έχει ανοίξει για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, καταθέτοντας (διά του υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ) σχέδια για υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης με αυτόνομο προϋπολογισμό και διευρυμένες αρμοδιότητες.

Κόκκινες γραμμές
Το Βερολίνο ανέλυσε τις «κόκκινες γραμμές» του σε ένα non-paper που παρουσιάστηκε στο Eurogroup και που διέρρευσε στους Financial Times και την Handelsblatt. Εκεί ξεκαθαρίζεται ότι προτεραιότητα της Γερμανίας είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα περιορίζει τα δικαιώματα των επενδυτών σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, ώστε να σηκώσουν το βάρος αναδιάρθρωσης χρέους υπερχρεωμένων κρατών και θα καθιστά ευκολότερο στις αρχές να επιβάλλουν ζημίες στους πιστωτές τραπεζών που καταρρέουν. 

Προτείνεται συγκεκριμένα διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης θα περιλαμβάνεται όρος που θα αναγκάζει όλους τους ομομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα πιθανό «κούρεμα» του χρέους. 

Μόλις η «προβληματική» χώρα λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα πρέπει να «παρατείνονται αυτόματα» οι λήξεις των ομολόγων της και να γίνεται ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της από το ΔΝΤ. 

Η Γερμανία ζητά επίσης να αλλάξουν οι κανόνες για τα κρατικά ομόλογα που δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται επενδύσεις μηδενικού κινδύνου (risk-free) και να υποχρεωθούν οι τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια για να μπορούν να διαχειριστούν τυχόν ζημίες από κρατικά ομόλογα και να περιοριστεί η χρήση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων για τον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Ντέρμπι
Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, το Βερολίνο «απαντά» στα σχέδια για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης μέσω θέσπισης πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων (κάτι που εκλαμβάνει ως προσπάθεια των Βρυξελλών να υφαρπάξουν χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης), με σχέδια για αυτόματο «κούρεμα» των ιδιωτών σε χρεοκοπίες κρατών και πιστή εφαρμογή των κανόνων για διάσωση εκ των έσω (bail-in) των τραπεζών, που κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, της μειωμένης αλληλλεγγύης μεταξύ κρατών και της αυξημένης ευθύνης των ιδιωτών. Το «ντέρμπι» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης μόλις ξεκίνησε στα «γήπεδα» του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού και έχει πολύ δρόμο ακόμα...
Λαλέλα Χρυσανθοπούλου  
Πηγή: imerisia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...