7 Μαρ 2014

Τι αλλάζει στα Σώματα Ασφαλείας

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση για την ψηφοφορία του άρθρου 30, το οποίο καταψήφισε εκτός από.....
τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η Χρυσή Αυγή.

Οι πολλές βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, η αποδοχή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αρκετών βελτιωτικών προτάσεων, αλλά και οι αντιπαραθέσεις χαρακτήρισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση και τη λειτουργία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί των άρθρων, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, με την αντιπολίτευση να καταγγέλει κοινοβουλευτικές παρατυπίες.

Τι αλλάζει με τον νέο νόμο
Με τον νέο νόμο η αστυνομία αποκτά νέα οργανωτική δομή στη βάση της δημιουργίας τριών κλάδων: Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών, και Προστασίας Συνόρων. Ταυτόχρονα, περιορίζονται σημαντικά επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να δοθεί βάρος στην αστυνόμευση μέσω της αποδέσμευσης αστυνομικών από τις υπηρεσίες γραφείου. Το επόμενο βήμα αναδιοργάνωσης είναι οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Το νέο νομοσχέδιο, πάντως, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Ένα από τα μέτρα που αφορά στην τσέπη τους είναι η πρόβλεψη να αποζημιώνονται για μετακίνηση μακριά από την έδρα της υπηρεσίας τους από 60 χιλιόμετρα και άνω, ενώ σήμερα αποζημίωση προβλεπόταν για μετακίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 120 χλμ.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων

Αναφορικά με το άρθρο 30, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρήστος Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με την εικαζόμενη πλειοψηφία, τα «ναι» υπερτερούν των αρνητικών ψήφων, υπολογίζοντας 126 έναντι 125 «όχι». Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο προεδρεύων από έδρας ανέφερε ότι «το άρθρο γίνεται δεκτό».

Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία, προς τον κ. Μαρκογιαννάκη, του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος αμφισβήτησε το αποτέλεσμα επιρρίπτοντάς του πλήρως τις ευθύνες.
 
Ακολούθησε γραπτή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ζωής Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Τσουκαλά) και του Νότη Μαριά από τους ΑΝΕΛ, με την οποία καταγγέλλουν ότι: «Η κυβέρνηση, με εκτελεστικό όργανο τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της ΝΔ κύριο Μαρκογιαννάκη, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: Εκτροπή και πραξικοπηματικές διαδικασίες, εκεί όπου η Δημοκρατία δεν βολεύει. Έφθασε να κάνει δεκτό άρθρο (30), που απορρίφθηκε πανηγυρικά. Δηλαδή νοθεία στην ψηφοφορία, αναγορεύοντας "πλειοψηφία" μόνο τη ΝΔ, που μόνη της ψήφισε το άρθρο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες».

Όπως προκύπτει όμως από την εικαζόμενη πλειοψηφία, οι βουλευτές που καταψηφίζουν το επίμαχο άρθρο αριθμούν τους 127, με αποτέλεσμα αυτό να μη γίνεται δεκτό.

Κλίμα έντασης
Η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Παναγιώτη Λαφαζάνη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κυβερνά με τα ΜΑΤ» και διεξάγει έναν «χημικό πόλεμο εναντίον του ελληνικού λαού και όχι μόνο για κλάδους που θεωρούνται "σεσημασμένοι"». Ο ίδιος, μάλιστα, λίγο αργότερα κατήγγειλε το άρθρο 62 του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι είναι «ασαφές», καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου που μεταξύ άλλων θα επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κρίσιμων περιστατικών εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, κάτι τέτοιο αποτελεί «δομή για την καταστολή λαϊκών ελευθεριών».
 
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Δένδια, ο οποίος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί «τη δομή για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλεσε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα σενάρια συνωμοσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αμάν, λίγη καλή πίστη δεν βλάπτει». Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «να πει από πού αντλεί τα νάματα της ιδεολογικής προέλευσής του», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξήρε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το άρθρο για τη θεσμοθέτηση Συνηγόρου του Αστυνομικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ελπίζει «αυτό να είναι η αρχή και να συνεχιστεί».

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για απίστευτη και αδιανόητη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαλύσει τα ΜΑΤ και τον κατηγόρησε ότι δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για την ασφάλεια του πολίτη.

«Εσείς οι ίδιοι λέτε ότι προβοκάτορες καίνε τα μαγαζιά του κόσμου. Πείτε μας τι θα κάνετε αν σπάνε, καταστρέφουν τους ανθρώπους. Πώς θα τους αντιμετωπίσετε, αφού τα ΜΑΤ είναι το "σιδηρούν χέρι" του ελληνικού λαού;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Βορίδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες χαρακτήρισε «παρωχημένες αντιλήψεις». «Φτάνει πια. Δεν έχει νόημα η κουβέντα αυτή. Έχουμε μείζον θέμα με την ασφάλεια του πολίτη. Δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε τις πολιτικές δυνάμεις. Όλη αυτή η πόλωση δεν αποδίδει πολιτικά. Απευθύνομαι και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, καλώντας τον υπουργό να προσέξει ιδιαίτερα το άρθρο 30 που αφορά στον συντονισμό των κλάδων ασφαλείας, κυρίως στην επαρχία, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε ανάφλεξη στη Μεγαλόνησο».

Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας παρακολούθησαν τη συνεδρίαση
Επίθεση Δένδια στη Χρυσή Αυγή
Επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας απαντώντας στις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ηλία Κασιδιάρη σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Χρήζει ιστορικής ειρωνείας ότι η Χρυσή Αυγή, οι υμνητές του Χίτλερ και του ναζισμού, εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν ζητεί αποζημιώσεις. Ως ιδιότυπη τραγική αίσθηση του χιούμορ ή ειρωνεία μπορώ να το εκλάβω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής είχε υποστηρίξει ότι η Βουλή είχε ψηφίσει νόμο για συμψηφισμό με το γερμανικό κατοχικό δάνειο, ενώ χαρακτήρισε ντροπή και αίσχος για το πολιτικό σύστημα να επιτρέπει να έρχονται στη χώρα εκπρόσωποι ξένων λόμπι.
Πηγή : madata.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...