9 Οκτ 2013

Η Τουρκία "πέταξε το γάντι" - Έστειλε την stealth "Heybeliada" σε Άνδρο, Τζια, Κύθνο και την Αττική

"ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ" ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 
Νέα «κρουαζιέρα» στο Αιγαίο
Το τουρκικό πολεμικό «Heybeliada» περιέπλευσε πέντε ελληνικά νησιά - Επί δύο ώρες η τουρκική κορβέτα παραβίαζε κατά βούληση τα ελληνικά χωρικά ύδατα
Σε μία ευθεία πρόκληση κυρίως προς την Ελλάδα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και προς το Ισραήλ με μία κίνηση τύπου "Βόρειας Κορέας", η Τουρκία έστειλε......
σήμερα το πλέον σύγχρονο πολεμικό πλοίο της, την εγχώριας ναυπήγησης κορβέτα σχεδίασης stealth, την F-511 "Heybeliada", στην μέση της χθεσινής ελληνοϊσραηλινής αεροναυτικής άσκησης και σε απόσταση βολής πυροβόλου από τις ακτές της Ανατολικής Αττικής!


To τουρκικό πλοίο βγήκε από τα Δαρδανέλια χθες και ακολούθησε πορεία νοτια-νοτιοανατολική.

Η κανονιοφόρος "Τόλμη" του ΠΝ άρχισε να την παρακολουθεί. Το πλοίο σήμερα προσέγγισε την περιοχή βόρεια της Εύβοιας.

Να σημειώσουμε ότι λόγω των stealth χαρακτηριστικών της σχεδίασής του δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση η παρακολούθησή του από τα ραντάρ των ναυτικών παρατηρητηρίων,κυρίως σε ότι αφορά το πρωραίο τμήμα.

Για τον λόγο αυτό, η φρεγάτα παλιά φρεγάτα κλάσης "S" η "Κουντουριώτης" (την χωρίζουν ακριβώς 30 χρόνια ναυπήγησης ap;o την υπερσύγχρονη Heybeliada που έχει ακριβώς τον ίδιο οπλισμό και πλέον προηγμένους αισθητήρες) ανέλαβε την παρακολούθησή της.

Το πλοίο μπήκε στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στις 07.00, πέρασε τον Καφηρέας έφτασε πολύ κοντά στην περιοχή Α4 που διεξαγόταν η ελληνο-ισραηλινή άσκηση και μετά ακολούθησε πορεία ... νοτιοδυτική φτάνονας στις ακτές της Αττικής.

Όλα αυτά ενώ η "Κουντουριώτης" είχε εντοπίσει ότι οι αισθητήρες της ήταν ανοικτοί, οπότε η διέλευση, κάθε άλλο παρά αβλαβής ήταν.

Εν συνεχεία έφτασε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Τζιάς.

Εκεί και ένα δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού τέθηκε σε συναγερμό από τον φόβο μήπως το πλοίο κατευθυνθεί δυτικά, εντός του Σαρωνικού Κόλπου, δηλαδή προς |Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι κλπ!

Τελικά προτίμησε να κατευθυνθεί νότια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται νότια της Σερίφου βγαίνοντας στις 09.10 από τα ΕΧΥ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο προηγμένο σκάφος όπως η Heybeliada στέλνετε από την Άγκυρα στις ακτές της Αττικής και σίγουρα πρόκειται γαι επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Τουρκίας και μήνυμα σε Ελλάδα και Ισραήλ, αφού μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι έπλευσε μέσα στην περιοχή της ελληνο-ισραηλινής άσκησης.

Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκαν σχετικά τα εξής:

"Η τουρκική κορβέτα «HEYBELIADA», προερχόμενη από ΒΑ Αιγαίο εισήλθε την 9η Οκτωβρίου 07:00 σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Άνδρου (Στενό Καφηρέα).

Στη συνέχεια, κινούμενη με πορεία νότια-νοτιοδυτική διήλθε μεταξύ Ν. Μακρονήσου και Ν. Κέας και εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα δυτικά Ν. Κύθνου την 09:10.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ’ όλη την διάρκεια του πλου του"

Το defencenet.gr, αλλά και το "αδελφό" περιοδικο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ είχαν γράψει πολύ έγκαιρα ότι η ένταξη της TCG Heybeliada (F-511) στην δύναμη του τουρκικού Ναυτικού αποτελεί το σκάφος που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά σε μία πιθανή ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο χάρις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου πλοίου.

Ήδη το δεύτερο πλοίο της κλάσης πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμές και θα ακολουθήσουν 6 ακόμα κορβέτες της ιδίας κλάσης αλλά με εξοπλισμό τουρκικής κατασκευής και 4 φρεγάτες οι οποίες θα βασιστούν στην κλάση Ada αλλά θα έχουν 16 αντιαεροπορικά βλήματα EESM.

Ακολουθεί πίνακας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό της κορβέτας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ναυπηγείο Ναυπηγεία τουρκικού Ναυτικού, Πεντίκ
Ναυπηγούνται 2
Σύνολο πλοίων προγράμματος 8+4
Ρόλος Ανθυποβρυχιακού αγώνα, παράκτιων επιχειρήσεων
Τύπος Κορβέτα
Εκτόπισμα 2.000 τόνοι
Μήκος 99 μέτρα
Πλάτος 14,4 μέτρα
Βύθισμα 3,75 μέτρα
Προωστικό σκεύος CODAG, αποτελείται από 1 αεριοστρόβιλο LM-25000, και 2 κινητήρες ντίζελ MTU 16V595TE90 συνολικής ισχύς 31.640kW που δίνουν κίνησε σε δύο προπέλες Escher Wyss
Ταχύτητα οικονομική 15 κόμβοι
Ταχύτητα μέγιστη 29+
Εμβέλεια 3500 μίλια με ταχύτητα 15 κόμβων
Αυτονομία 21 ημέρες
Πλήρωμα 93, με ενδιαιτήσεις για την φιλοξενία μέχρι και 104 ατόμων.
Αισθητήρες οπλισμός
Σύστημα Διαχείρισης Μάχης GENESIS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Ραντάρ έρευνας SMART-S MkII
Σόναρ TBT-01 (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Λοιποί αισθητήρες Ραντάρ X-band, FCS, ραντάρ ναυσιπλοίας, ραντάρ LPI (τα δύο τελευταία τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)  
Συστήματα επικοινωνιών και ναυσιπλοΐας
SatCom, ECDIS/WECDIS, GPS, LAN
Σύστημα Ελέγχου Πυρός G-MSYS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Ναυσιπλοΐα και σύστημα ελέγχου του πλοίου EPKIS (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής)
Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης
Imtech UniMACS 3000
Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Ραντάρ EW, Σύστημα Laser/RF, παρεμβολείς ASW (τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής), SSTD
Οπλισμός
Πυροβόλα Κύριο πυροβόλο των 76 χλστ, 2 βαριά πολυβόλα των 12,7 χλστ επί σταθεροποιημένης πλατφόρμας STAMP με ηλεκτροπτικό σύστημα
Πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας
8 Harpoon
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι
24 RAM (PDMS)
Τορπίλες 2 τριπλοί τορπιλοσωλήνες Mk 32
Ελικόπτερο 1 S-70B2 Seahawk ASW, UAV
Πηγή : defencenet.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...