4 Οκτ 2013

Αντίστροφη μέτρηση για τη... μετακόμιση αυθαιρέτων

Μονόδρομος για όσους είχαν ενταχθεί στον παλαιό νόμο η υπαγωγή στον νέο με καινούργια αίτηση.
Τις 29.513 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για την υπαγωγή των αυθαιρέτων στις διατάξεις του νέου νόμου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εξαίρεσής τους από την κατεδάφιση, είτε οριστική είτε για 30 χρόνια για τα αυθαίρετα που δεν έχουν οικοδομική άδεια...

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο αναμένεται - σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος - να έχει ολοκληρωθεί η δοκιμή, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, της διαδικασίας μεταφοράς στον νέο νόμο των στοιχείων που προκύπτουν από τις 385.659 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου.

Ωστόσο, γι' αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Διευκρινίζεται ότι μετά την απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου (4014/2011) που προέβλεπε τριακονταετή τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, η υπαγωγή στον νέο νόμο είναι πλέον μονόδρομος για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με tanea.gr, από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις Υπηρεσίες Δόμησης προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και να μην υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση που μετά τη μεταφορά των στοιχείων στον νέο νόμο Καλαφάτη το πρόστιμο που υπολογίζεται είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν από τον προηγούμενο νόμο, δεν καταβάλλεται το επιπλέον ποσό και εκδίδεται πράξη βεβαίωσης σύμφωνα με το ποσό που έχει υπολογιστεί και καταβληθεί.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι διαδικασίες για την επιστροφή προστίμων, όταν το πρόστιμο που υπολογίζεται με τον νέο νόμο είναι μικρότερο του ποσού που έχει καταβληθεί για την ολοκληρωμένη πράξη υπαγωγής.

Ενημέρωση και για μερεμέτια
Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδιάζουν να προβούν σε εργασίες μικρής κλίμακας όπως είναι για παράδειγμα η αλλαγή της διαρρύθμισης του σπιτιού, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει έγκριση από τις Υπηρεσίες Δόμησης. 
Η έγκριση χορηγείται μέσα σε δύο ημέρες, εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη και συνοδεύεται από τεχνική αίτηση μηχανικού.

Ετσι, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, έγκριση για εργασίες μικρής κλίμακας μεταξύ των άλλων απαιτείται για: 
 • εγκαταστάσεις προσωρινών κατασκευών
 • γεωτρήσεις
 • κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια
 • τοποθετήσεις εργοταξιακών οικίσκων
 • αντικατάσταση υαλοπετασμάτων και επένδυση όψεων
 • κατασκευή πέργκολας
 • τοποθέτηση κεραιών
 • τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων
 • κατασκευή εστιών
 • φούρνων και τζακιών
 • αλλά και για την αντικατάσταση στέγης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...