2 Ιουλ 2013

Νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος: Τέλος στο καθεστώς των αποδείξεων - αυξάνεται η φορολογία σε όσους εισπράττουν ενοίκια - παρελθόν η έκπτωση φόρου λόγω παρακράτησης

Σε δημόσια διαβούλευση - Στόχος να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 15 Ιουλίου
Τέλος στο καθεστώς της συγκέντρωσης αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% λόγω παρακράτησης, αύξηση του φόρου στα ενοίκια από 10% σε 11% για εισπράξεις έως 12.000 ετησίως, αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης φόρου με......
ανοικτό το παράθυρο για υψηλότερη παρακράτηση σε σύγκριση με τα ισχύοντα,προβλέπει μεταξύ άλλων ο Νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (68 σελίδων) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Διαβάστε τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Σύμφωνα με το tovima.gr, ο νέος Κώδικας περιλαμβάνει τις μεγάλες ανατροπές στο φορολογικό σύστημα που θεσπίστηκαν στις αρχές του έτους για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμπόρους και επιχειρήσεις, περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων.

Αλλη φορολογική κλίμακα θα ισχύει για τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων και άλλη για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά απο το 2014 θα φορολογηθούν ουσιαστικά και οι αγρότες με συντελεστή 13%.

Ο νέος Κώδικας, ξεκαθαρίζει ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα και ποιο όχι, καταγράφει τις λιγοστές φοροαπαλλαγές που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, το νέο καθεστώς φορολογικής έκπτωσης που λειτουργεί ως αφορολόγητο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μετά την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.

Μάλιστα αυτό που ξεκαθαρίζει ο νέος Κώδικας είναι οτι η έκπτωση των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ δεν απαιτεί τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Το όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι το οποίο παραμένει εξαρτώμενο μέλος οικογένειας νέος άνω των 18 ετών καθορίζεται πάνω από τις 3.000 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του τεκμηρίου διαβίωσης του άγαμου. Μέχρι τώρα το όριο είναι 2.900 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάθε νέος ηλικίας άνω των 18 ετών, μόνο με το τεκμήριο του άγαμου έπαυε να αποτελεί προστατευτόμενο μέλος της οικογένειας και να μην μπορεί ο υπόχρεος να διεκδικήσει το νέο οικογενειακό επίδομα που πλέον χορηγείται από το 1ο παιδί.

Επίσης, στο νέο κώδικα προβλέπεται ότι κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Στο νέο κώδικα περιλαμβάνονται οι σημαντικές περικοπές φοροαπαλλαγών με διατήρηση μόνο της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, για δωρεές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον,κτλ.

Οι αποζημιώσεις απόλυσης παραμένουν αφορολόγητες εφόσον δεν ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ και από κει και πάνω επιβάλλεται φορολογία με συντελεστές 10%, 25% και 30% ανάλογα το ύψος της αποζημίωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αποτελούσε στοίχημα για τον αρμόδιο υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη. Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αποτελεί τον πρωτεύοντα στόχο, που θα πρέπει να κερδίσει η χώρα για να περάσει στην απέναντι όχθη, των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπου το φορολογικό σύστημα αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές, ενώ παράλληλα οικοδομεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...