30 Ιουλ 2013

Αλλαγές στο σύστημα του επιδοτούμενου δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Σήμερα οι άγονες γραμμές είναι 35, οι 13 από αυτές ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και οι άλλες 22 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Ο εξορθολογισμός και η αξιοποίηση του επιδοτούμενου δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (άγονες γραμμές) είναι ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας. Πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτού του σκοπού θα είναι........
η ενοποίηση του συστήματος και η μεταφορά όλων των επιδοτούμενων γραμμών στο ΥΝΑ.

Σήμερα οι άγονες γραμμές είναι 35, οι 13 από αυτές ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και οι άλλες 22 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει το ποσόν των 83,5 εκατ. ευρώ για το επιδοτούμενο δίκτυο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, όπως γράφει το efsyn.gr, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στους ναυτιλιακούς συντάκτες, δήλωσε πως για να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος και να ξεπεραστούν κάποια σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται, θα πρέπει υποχρεωτικά όλες οι γραμμές να μεταφερθούν πλέον στο υπουργείο, ενώ επιβάλλεται η μελέτη του συστήματος από την αρχή με βάση την κίνηση της κάθε μιας από τις 35 γραμμές ξεχωριστά, έτσι ώστε και με τον συνδυασμό της μελέτης και άλλων στοιχείων να γίνει ανασχεδιασμός του επιδοτούμενου δικτύου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ κάνει ανακοινώσεις για τις άγονες γραμμές. Και τον περασμένο Απρίλιο, επί υπουργίας Κ. Μουσουρούλη, είχε γίνει γνωστό ότι το υπουργείο επρόκειτο να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό του επιδοτούμενου δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με περικοπή δρομολογίων.

Στόχος του ΥΝΑ ήταν η μείωση του κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τότε για πρώτη φορά έγινε λόγος και για τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επιδοτούμενες συνδέσεις με σκοπό την κάλυψη του κόστους. Το «αγκάθι» όμως για τα στελέχη του υπουργείου τα οποία μελετούσαν το θέμα ήταν οι μακροχρόνιες συμβάσεις που υπάρχουν μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών και του Δημοσίου.

Στις 7 Απριλίου του 2013, το ΥΝΑ γνωστοποίησε σχέδιο με τίτλο «Ανασχεδιασμός δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες με στόχο τη συγκέντρωση, αξιολόγηση απόψεων και προτάσεων και την άντληση τεκμηρίωσης για τον ανασχεδιασμό του επιδοτούμενου δικτύου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει θεσμικός κοινωνικός διάλογος.

Το σχέδιο αυτό είχε προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που κατήγγειλε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας ρίχνει το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καλύψει το κόστος των άγονων γραμμών, ενώ αντίθετα η λύση της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε βρει σύμφωνους τους ακτοπλόους. Τα σχέδια αυτά έμειναν όμως στη μέση, καθώς στα τέλη Ιουνίου, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, άλλαξε η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
ch.papastath@efsyn.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...