26 Ιουλ 2013

Μείωση 5-8% στις τιμές φέρνει το σήμα στα καταστήματα εστίασης

Το σήμα της μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση
Από 5%-8% μείωση στις τιμές των προϊόντων που σερβίρουν εστιατόρια, ταβέρνες, κεφετέριες και κάθε επιχείρηση στον κλάδο της εστίασης θα δουν οι καταναλωτές από την προσεχή Πέμπτη 1η Αυγούστου, καθώς από την ημέρα εκείνη και μετά τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ, από 23% σε 13%. Η «συμφωνία τιμής» μεταξύ των...
υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών Τουρισμού και εκπροσώπων των κλάδων εστίασης υπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευής και προβλέπει την ανάρτηση ειδικού σήματος, μπλε χρώματος σε όσες επιχειρήσεις δεχθούν να περάσουν τη μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον στα ¾ των προϊόντων που περιλαμβάνουν οι τιμοκατάλογοι τους.

Ετσι, σύμφωνα με τα tanea, από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 - το διάστημα στο οποίο θα διαρκέσει η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στη συμφωνία θα έχουν στα τραπέζια τους δύο τιμοκαταλόγους. Έναν με το σημερινό υψηλό ΦΠΑ και έναν με τον χαμηλό για να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τη διαφορά.

Εκτός μειώσεων θα παραμείνουν προϊόντα με χαμηλά περιθώρια κέρδους για τους εστιάτορες, όπως π.χ φιλέτο, χταπόδι, παϊδάκια, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά που θα συνεχίσουν να πωλούνται με ΦΠΑ 23%.

Το σήμα θα αναλάβουν να απονείμουν οι φορείς του κλάδου σε όσες επιχειρήσεις μέλη τους δεχθούν να συμμετάσχουν στη συμφωνία, μειώνοντας τις τιμές από 5% σε 8%.

Το 5% ισούται με τη μίνιμουν απόσβεση, ενώ το 8% με την 100% μείωση του ΦΠΑ στις τιμές.

Διασταυρώσεις
Τον έλεγχο για να αντιμετωπιστούν κρούσματα εξαπάτησης των καταναλωτών αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι φορείς της εστίασης.

Πριν την παροχή του σήματος θα ζητούν από τα μέλη τους να προσκομίσουν τους υφιστάμενους τιμοκαταλόγους τους μαζί με στοιχεία της ταμειακής τους μηχανής, προκειμένου να βλέπουν αν τυχόν κάποιος προχώρησε σε αυξήσεις τιμών, με το που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ και τώρα απλώς επαναφέρει τις τιμές εκεί που βρίσκονταν πριν.

Ο Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από τη μείωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να μειωθούν, καθώς η επιπλέον ζήτηση που θα προκύψει από τη μείωση των τιμών θα αναγκάσει όλο και περισσότερους επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης να κόβουν αποδείξεις και επομένως έτσι θα μειωθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που στον συγκεκριμένο κλάδο κάνει ρεκόρ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...