29 Ιουλ 2013

5 +1 μυστικά για τέλειο ice tea

Έξι μικρά μυστικά, για να πετύχετε το τέλειο ice tea, φτιαγμένο … στο σπίτι.
Κάνει ζέστη ακόμα και ένα ιδανικό ποτό για αυτές τις ημέρες είναι ένα παγωμένο ice tea. Εκτός από τα πολλά οφέλη που θα αποκομίσετε για την υγεία σας (καθώς το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά), θα δροσιστείτε και θα δώσετε μια διαφορετική νότα στα εναπομείναντα καλοκαιρινά σας απογεύματα......

Τι καλύτερο μάλιστα, από το να φτιάχνεις το δικό σου παγωμένο τσάι στο σπίτι; Εκτός από υγιεινότερο, είναι σίγουρα και πολύ φτηνότερο από την έτοιμη σκόνη ή το εμφιαλωμένο ice tea, ενώ τέλος, μπορείς εύκολα να ελέγξεις τις θερμίδες του αυξάνοντας ή μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτεις.
Tip 1: Χρησιμοποιείστε φρέσκο τσάι

Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί φρέσκο τσάι –χύμα κατά προτίμηση- από ένα εξειδικευμένο κατάστημα ή από το κέντρο της Αθήνας, καθώς τα έλαια του τσαγιού που προσδίδουν την εκάστοτε γεύση, αλλοιώνονται με τον χρόνο. Προτιμήστε το χύμα τσάι κι όχι αυτό που είναι συσκευασμένο σε σακουλάκια για να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα. Αν προτιμήσετε τα σακουλάκια τσαγιού, φροντίστε τουλάχιστον να προμηθευτείτε τα μεγαλύτερα σε σχήμα πυραμίδας, που αφήνουν περισσότερο χώρο στα φύλλα να κινηθούν. Φυσικά μαζί με το τσάι μπορείτε να προσθέσετε και ό,τι άρωμα θέλετε για να αποκτήσει το ice tea σας πιο ιδιαίτερη γεύση.
Tip 2: Προτιμήστε φιλτραρισμένο νερό
Το εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό περιέχει πολλά μέταλλα που μπορεί να δημιουργήσουν στο μίγμα σας διαφορετική γεύση όταν ενωθούν με τα φύλλα του τσαγιού. Για αυτό προτιμήστε νερό κατευθείαν από την πηγή ή αν δεν έχετε κοντά σας καθαρό ποτάμι ή τρεχούμενο νερό από το βουνό, χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό βρύσης που θα δώσει πιο ήπια και σταθερή γεύση στο τελικό μίγμα.
Tip 3: Αυξομειώστε τη θερμοκρασία στο βράσιμο

Το νερό στο οποίο θα βράσετε το τσάι σας πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, αλλά οι ιδανικοί βαθμοί αλλάζουν ανάλογα με το είδος του τσαγιού που θα ετοιμάσετε. Για παράδειγμα το μαύρο τσάι και τα βότανα θέλουν νερό που να βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου, ενώ το πράσινο, το άσπρο και το ελαφρύ τσάι θέλουν λιγότερο ζεστό νερό, γύρω στους 75 βαθμούς Κελσίου. Αν βράσετε το πράσινο τσάι για παράδειγμα σε υψηλότερη θερμοκρασία, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σχετικά πικρό ή στυφό.
Tip 4: Χρησιμοποιείστε την κατάλληλη ποσότητα τσαγιού
1 ½ με 2 κουταλιές του γλυκού τσάι για κάθε κούπα νερού που θα χρησιμοποιήσετε είναι η κατάλληλη ποσότητα για να φτιάξετε ice tea από τσάι με μεγάλα φύλλα, πράσινο τσάι ή χαμομήλι για παράδειγμα, ενώ 1 κουταλάκι είναι υπέρ αρκετό για το μαύρο ή σκουρόχρωμο τσάι. Αν θέλετε να φτιάξετε ice tea αλλά δεν έχετε αρκετό χρόνο για να κρυώσει μόνο του, φροντίστε να βάλετε τη διπλή ποσότητα σε τσάι, προκειμένου να αντικαταστήσετε το επιπλέον νερό που θα χρειαστεί, με πολλά παγάκια. Πιο απλά όμως, αφού το βράσετε, αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια, κρυώστε το στο ψυγείο μέχρι να πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία.
Tip 5: Μη βράσετε για πολλή ώρα το τσάι

Φροντίστε να βράσετε το τσάι σας αρκετά ώστε να απελευθερωθούν όλα τα αρώματά του, αλλά όχι υπερβολικά ώστε να πικρίσει από τις τανίνες. Το μαύρο και το σκουρόχρωμο τσάι μπορείτε να το βράσετε για 3-5 λεπτά, ενώ το πράσινο ή το λευκό αρκούν μόλις 2-3 λεπτά για να γίνουν. Τα βότανα από την άλλη, έχουν λιγότερες τανίνες κι έτσι, δεν θα σας απασχολήσει τόσο αυστηρά ο χρόνος βρασίματός τους.
Κι ένα υγιεινό tip για να θυμάστε
Ανεξάρτητα από την ποικιλία του τσαγιού που θα επιλέξετε, μεγιστοποιήστε τη δύναμη των φλαβονοειδών του, πίνοντάς το φρέσκο. Αν θέλετε να φυλάξετε μια ποσότητα στο ψυγείο σας για μερικές μέρες, προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή lime ή πορτοκαλιού. Το κιτρικό οξύ και η βιταμίνη C του λεμονιού ή των εσπεριδοειδών που θα προσθέσετε, θα προστατεύσουν τις χρήσιμες αυτές ενώσεις του φρεσκοβρασμένου τσαγιού.  
Πηγή : clickatlife 
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...