29 Ιουλ 2013

«Φλέβα χρυσού» για τον παραγωγό τα αιθέρια έλαια

Επενδυτική ευκαιρία με προοπτική κέρδους, που παράλληλα εξασφαλίζει χρηματοδοτικές ενισχύσεις μέσω του νέου επενδυτικού νόμου, αποτελεί η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά........

Η καλλιέργεια βοτάνων συνιστά σήμερα μία από τις πλέον διαδεδομένες εναλλακτικές προσοδοφόρες καλλιέργειες, αλλά η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά είναι αυτή που συμπληρώνει το παζλ μίας ολοκληρωμένης επένδυσης με τη σύσταση ουσιαστικά μίας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας.

Ο παραγωγός ή η ομάδα παραγωγών που εγκαθιστά μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων γίνεται συγχρόνως και επιχειρηματίας, γιατί σπάνια πλέον δίνει το πρωτογενές προϊόν του στον χονδρέμπορο σε χαμηλές τιμές.

Μάλιστα, με τον μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας του ο παραγωγός δίνει πλέον υπεραξία στο προϊόν του, επιτυγχάνοντας πολύ υψηλότερες τιμές στις ξένες αγορές, εφόσον πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται.

Παράλληλα, όμως, η δημιουργία μονάδας παραγωγής αιθέριων ελαίων ενισχύεται πλέον και με επιδότηση μέσα από τον νέο επενδυτικό νόμο. Από τις 10 Ιουνίου 2013 είναι εν ισχύι ο νέος επενδυτικός νόμος 4146/2013 και μπορούν να υποβάλλονται επενδυτικές προτάσεις που αφορούν καλλιέργεια, παραγωγή, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, για την επεξεργασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών προβλέπονται ενισχύσεις που ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια φτάνουν μέχρι και το 50% της επιλέξιμης δαπάνης.

Τα αιθέρια έλαια είναι μείγματα οργανικών ουσιών, που η σύνθεσή τους διαφέρει στα διάφορα είδη και ποικιλίες αρωματικών φυτών.

Οι αποδόσεις των αιθέριων ελαίων ανά στρέμμα σε ευρώ έχουν μεγάλο εύρος τιμών εξαιτίας των αυξομειώσεων των ποσοστών των διαφόρων συστατικών στο παραλαμβανόμενο αιθέριο έλαιο.

1. Υψηλές προοπτικές κέρδους εμφανίζει η παραγωγή αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά

2. Χρηματοδοτικές ενισχύσεις από τον νέο επενδυτικό νόμο για τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης μονάδας

3. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που απαιτείται

4. Τα υπέρ και τα κατά των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την απόσταξη

Τράπεζες
Ευνοϊκά δάνεια για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρηματίες

Πρόγραμμα LEADER
13,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Οι διαδικασίες
Οδηγός για την ίδρυση νέας εταιρείας
• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...