29 Ιουλ 2013

«Οδικός χάρτης» για σχολικούς φύλακες

Συστάσεις για τις νομικές και τυπικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι σχολικοί φύλακες οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να παραλάβουν τις διαπιστωτικές τους πράξεις που τους οδηγούν σε διαθεσιμότητα εξέδωσε η ΠΟΕ –ΟΤΑ..........

Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση συνιστάται να αποφύγουν να παραλάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις καθώς «δεν υπάρχει καμία δυσμενής συνέπεια εις βάρος του υπαλλήλου». Στη περίπτωση αυτή οι αρμόδιες αρχές θα αναγκαστούν να την στείλουν στο σπίτι με Δικαστικό Επιμελητή.

Όσοι υποχρεωθούν να τις παραλάβουν,όπως αναφέρει το localit.gr, θα πρέπει υπογράψουν «με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος» και στη συνέχεια να παραδώσουν όποιο υλικό έχουν στα χέρια τους μόνο με την υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης- παραλαβής, στο οποίο και πρέπει να ζητηθεί να καταγράφεται ακριβώς, ότι παραδίδεται και ότι ελέγχθηκαν οι χώροι του σχολείου, στους οποίους δεν υπάρχει καμία ασυνήθης φθορά.

Επίσης η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλούνται να παρέμβουν στις Δημοτικές Αρχές αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια ώστε με αποφάσεις τους να αρνηθούν την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων, καθώς έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος».

Σε πολλούς Δήμους έχει προταθεί εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, να συσταθούν Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) από τους «διαθέσιμους Σχολικούς Φύλακες», προκειμένου να αναληφθεί το έργο της φύλαξης των σχολείων.

Στο σημείο αυτό, η ΠΟΕ –ΟΤΑ αναφέρει την αντίθεσή της, καθώς «αποτελούν την πιο ακραία μορφή νεοφιλελεύθερης πολιτικής με μοναδικό στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μεταφορά τους στον Ιδιωτικό Τομέα». Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων εφιστάται «η προσοχή στο ότι, η συμμετοχή σε εταιρία αυτού του είδους ενδέχεται να οδηγήσει στην διαγραφή από την κατάσταση της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα την άμεση απόλυση…».

Μετά την παραλαβή της σχετικής πράξης, οι υπάλληλοι πρέπει να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο επιθυμούν να κινηθούν νομικά με την άσκηση αγωγής, ασφαλιστικών μέτρων και με την υποβολή αιτήματος για την χορήγηση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επάνοδος στην υπηρεσία στην οποία υπηρετούσαν πριν την θέση τους σε διαθεσιμότητα και βεβαίως με την καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους (και όχι του 75% της διαθεσιμότητας).

Σημειώνεται ότι, λόγω του γεγονότος ότι οι Σχολικοί Φύλακες είναι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου εργαζόμενοι υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Πολιτικών Δικαστηρίων και δη σε αυτήν του Μονομελούς Πρωτοδικείου και όχι στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η αγωγή πρέπει να ασκηθεί εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη της διαθεσιμότητας και τα ασφαλιστικά μέτρα, πρέπει να ασκηθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς ο υπάλληλος επικαλείται ότι υφίσταται επείγουσα περίπτωση, που σχετίζεται με την ανάγκη βιοπορισμού του ιδίου και της οικογενείας του.

Αναλυτικά οι οδηγίες της ΠΟΕ -ΟΤΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...