30 Ιουλ 2013

Τι περιμένει όσους χάνουν τις προθεσμίες των δηλώσεων

Τι έξτρα κινδυνεύουν να πληρώσουν όσοι καταθέτουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις τους.
Αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φθάσει έως και τα 1.600 ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που ο δικός τους Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ή της συζύγου τους δεν είναι μεγαλύτερος από 4 καθώς σήμερα στις 8 το πρωί έληξε η σχετική προθεσμία....

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, σύμφωνα με το capital.gr, έχει ξεκαθαρίσει πως πάρα την εκπνοή των προθεσμιών το taxisnet θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους έως και τις 30 Αυγούστου αφήνοντας, ωστόσο, ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να θεωρηθούν εκπρόθεσμες οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν μετά την εκπνοή των σχετικών προθεσμιών.

Αν και κάθε χρόνο οι ενδιάμεσες προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ήταν περισσότερο τυπικές παρά ουσιαστικές καθώς δεν υπήρχαν κυρώσεις σε όσους υπέβαλαν τις δηλώσεις τους ακόμη και την τελευταία ημέρα που ήταν ανοικτό το σύστημα taxisnet, φέτος τα πράγματα δείχνουν προς το παρόν να είναι διαφορετικά. Στο κείμενο του μνημονίου που περιλαμβάνεται στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες παρατάσεις στην εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο κ. Θεοχάρης λέει στους συνομιλητές του ότι ο ίδιος επιθυμεί να απελευθερώσει την υποβολή των δηλώσεων από ενδιάμεσες προθεσμίες αλλά η τρόικα του έχει δέσει τα χέρια. Προσθέτει ότι θα καταβάλει προσπάθεια να τους μεταπείσει χωρίς όμως να υπόσχεται τίποτα. Επί της ουσίας καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους προκειμένου να μην βρεθούν προ αρνητικών εκπλήξεων.

Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι αρνητικές εκπλήξεις. Η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου συνεπάγεται:

- την επιβολή πρόσθετου φόρου 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της φορολογικής δήλωσης με μέγιστο ποσοστό προσαύξησης το 100%. Ακόμη και μια ημέρα καθυστέρησης λογίζεται ολόκληρος μήνας. Αν ένας φορολογούμενος υπέβαλε εκπρόθεσμα μια φορολογική δήλωση από την οποία προκύπτει φόρος 2.000 ευρώ τότε για κάθε μήνα καθυστέρησης χρεώνεται με 20 ευρώ. Στην περίπτωση δήλωσης με μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 60 έως 100 ευρώ.

- τη μη αναγνώριση των αποδείξεων για καταναλωτικές δαπάνες που εμμέσως συνεπάγεται την απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Στην περίπτωση που δεν τις συγκεντρώσουν τότε τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ύψους 10% επί της αξίας των αποδείξεων που τους λείπουν. Έτσι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 2.500 ευρώ. Εφόσον δεν τις συγκεντρώσει θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος 10% επί της αξίας τους, δηλαδή 250 ευρώ. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης ο φορολογούμενος αντιμετωπίζεται από την εφορία σαν να μην υπέβαλε αποδείξεις και έτσι θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο που αυξάνεται όσο υψηλότερο είναι το εισόδημά του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...