31 Ιουλ 2013

Πώς θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια με βάση τα έξοδα και τα έσοδα των δανειοληπτών

Εντατικό ξεκαθάρισμα από το Σεπτέμβριο
Εντατικές διαδικασίες ξεκαθαρίσματος του τοπίου για τα "κόκκινα" δάνεια ξεκινούν από Σεπτέμβριο, εν όψει του "ξεπαγώματος" των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, από το 2014, όπως ζητεί η τρόικα.........


Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο για να γίνονται εξωδικαστικοί διακανονισμοί ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες με ενιαία κριτήρια και με βάση τις λεγόμενες "δαπάνες διαβίωσης" του νοικοκυριού.
 
Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης Με βάση το μοντέλο που είναι "στο τραπέζι" των συζητήσεων:

1. Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης. Θα καταρτιστούν ορισμένα γενικά όρια "αποδεκτών δαπανών διαβίωσης", δηλαδή πόσα χρήματα είναι απαραίτητα για να ζήσει το νοικοκυριό (έξοδα διατροφής, στέγασης, εκπαίδευσης κ.λπ.) και από εκεί και πέρα θα υπολογίζεται η δυνατότητα καταβολής των δόσεων προς την τράπεζα.

Η τρόικα επιμένει για αυστηρούς κανόνες, δηλαδή να μην θεωρούνται "αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης" έξοδα για δεύτερο αυτοκίνητο ή αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, ταξίδια κ.λπ.

2. Έσοδα και περιουσιακά στοιχεία. Θα λαμβάνονται υπ' όψιν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, ακόμα και πέραν της πρώτης κατοικίας. Η παρουσίαση όλων των περιουσιακών στοιχείων αλλά και όλων των πηγών εισοδήματος θα είναι προϋπόθεση για να θεωρείται ο δανειολήπτης "ειλικρινής και συνεργάσιμος" και να αποκλείονται περιπτώσεις δανειοληπτών που ενδεχομένως επικαλούνται πλασματικές δυσχέρειες πληρωμής.

3. Θα υπολογίζεται η πραγματική δυνατότητα μηνιαίας αποπληρωμής των δανείων. Με την αξιολόγηση των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων και των "αποδεκτών" δαπανών διαβίωσης, θα υπολογίζεται και η πραγματική δυνατότητα του δανειολήπτη για το ποσό που πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα.

Αναλόγως θα ρυθμίζεται στη συνέχεια η διάρκεια του δανείου (επιμήκυνση) ή ακόμα και ένα "κούρεμα" σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην διαγραφή τόκων που έχουν συσσωρευτεί λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Πότε θα γίνονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις
Εάν ο δανειολήπτης αποδέχεται τη διαδικασία αυτή θα δεσμεύεται για την πληρωμή των ποσών.
Εφόσον, όμως, δεν τηρούνται οι όροι, στη συνέχεια θα εφαρμόζονται ταχείες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

Οι κανόνες θα είναι κοινοί για όλες τις τράπεζες, ενώ οι τελευταίες θα συνεργάζονται μεταξύ τους για την εφαρμογή του μοντέλου σε περίπτωση που οι δανειολήπτες έχουν δάνεια σε περισσότερες από μια τράπεζα (πράγμα που είναι συνηθέστατο).

Έτσι, θα υπάρχει ένα "τρίπτυχο" για τα κόκκινα δάνεια: 1. Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί που περιγράψαμε παραπάνω

2. Η δυνατότητα κάποιων (λίγων) δανειοληπτών να υπαχθούν στο νόμο για τα νοικοκυριά που έχουν ενυπόθηκα δάνεια και ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή είναι άνεργα.

3. Η δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (το λεγόμενο "νόμο Κατσέλη").

Από εκεί και πέρα, όσοι δανειολήπτες δεν εντάσσονται σε κάποια διαδικασία από τις παραπάνω θα βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

Πηγή : money-money.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...