30 Ιουλ 2013

Διπλάσια τέλη στους Δήμους από το '14 για οικιακά απορρίμματα

Διπλάσια τέλη θα πληρώνουν, από το 2014, οι Δήμοι για την υγειονομική ταφή μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, σε ΧΥΤΑ.
Τα τέλη θα αυξάνονται, κατά πέντε ευρώ, ο τόνος, ετησίως και το κόστος (όλο ή μέρος) αναμένεται να μετακυλιθεί στους δημότες. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο, ο επιμερισμός του να γίνει εν είδει «κεφαλικού φόρου». Όχι, δηλαδή, με βάση την.........
επιφάνεια του ακινήτου (όπως ισχύει, σήμερα), αλλά τον αριθμό των προσώπων που διαμένουν σε αυτό.

Πρώτη φορά, που το σχετικό σενάριο τέθηκε, ανεπισήμως, στο τραπέζι, προς συζήτηση, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, προ διετίας. Το εάν τελικώς, σήμερα, εφαρμοστεί είναι, προς το παρόν, άγνωστο. Αυτό πάντως, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι ότι τυχόν εφαρμογή του θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις, αφού θα επιβαρύνει σημαντικά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι.

Η αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, προβλέπεται στον Ν. 4042/12, όπου ορίζεται, ότι από το 2014, οι φορείς πρέπει να καταβάλουν φόρο υγειονομικής ταφής για την διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, σε ΧΥΤΑ.

Θα ξεκινήσει με 35 ευρώ/τόνο και θα επιβάλλεται, ετήσια αύξηση, 5 ευρώ/τόνο, έως 60 ευρώ. Κι αυτό, γιατί οι τρέχουσες τιμές υγειονομικής ταφής (σύμφωνα με τον Ν.4042/12) είναι σε χαμηλό επίπεδο, δηλαδή, 10 – 48 ευρώ, ο τόνος.

Την αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής με επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων, εμμέσως, ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάτι που σαφώς επιβεβαιώνεται και από έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων (Μάϊος 2013), σύμφωνα με την οποία «στην ενωσιακή πολιτική για τα απόβλητα, καθίσταται, όλο και πιό σαφής, η αναγκαιότητα εφαρμογής της ευθύνης του παραγωγού και της συμμετοχής του ρυπαίνοντα στο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, για να προάγεται η πρόληψη και γενικότερα η ανώτερη ιεραρχικά διαχείριση προς μείωση του περιβαλλοντικού κόστους».

Αυτή την στιγμή, στην Αττική παράγονται, ετησίως, δύο εκατομμύρια τόνοι αστικών απορριμμάτων. Από αυτούς, υπόκεινται σε επεξεργασία περί τους διακόσιους είκοσι χιλιάδες τόνους και μετά την ολοκλήρωση των δράσεων της Περιφέρειας Αττικής, θα υπάρχει η δυνατότητα για την επεξεργασία τετρακοσίων χιλιάδων τόνων, ετησίως.

Θα υπάρχει δηλαδή, μια ποσότητα απορριμμάτων, ενός εκατομμυρίου εξακοσίων χιλιάδων τόνων, που θα πηγαίνει ανεπεξέργαστη στους ΧΥΤΑ, με τεράστια, από το 2014, οικονομική επιβάρυνση για τους Δήμους και κατ΄ επέκταση τους πολίτες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...