28 Ιουλ 2013

Ρύθμιση για χαμηλές δόσεις δανείων και διαγραφές χρέους προωθεί η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με βήμα ταχύ προς τον καθορισμό του νέου μοντέλου για τις ρυθμίσεις δανείων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο και βασίζεται το ιρλανδικό μοντέλο. Όπως προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, κυβέρνηση, Τρόικα και τράπεζες εργάζονται προς ένα νέο μοντέλο που θα προβλέπει... χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, ακόμη και διαγραφές οφειλών κατά περίπτωση.

Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να εισάγει νέους όρους όπως «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Προς αυτό το σκοπό, άλλωστε, κινούνται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις .

Τι προβλέπει το Ιρλανδικό μοντέλο για τις «απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης»

Στην Ιρλανδία, όπως παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής» έχει καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.

Παράλληλα, υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης»

Εκτός από τη λίστα αυτή, που είναι αδιαμφισβήτητη καθώς έχει καταρτιστεί από την ιρλανδική στατιστική υπηρεσία (κάτι που αναμένεται να πράξει και η ελληνική αντίστοιχη υπηρεσία) έχουν καταρτιστεί και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.

Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.
Τι συμβαίνει με τις διαγραφές χρέους

Στην Ιρλανδία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ορισμένες οφειλές μπορούν ακόμη και να διαγραφούν εφόσον η τράπεζα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω όροι, αλλά ούτε και υπάρχει προοπτική δημιουργίας τους.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό που τράπεζα και δανειολήπτης να βγαίνουν και οι δύο ωφελημένοι.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι τέτοιες πρακτικές βρίσκουν σύμφωνη σημαντική μερίδα τραπεζών και επισημαίνουν πως όσο τράπεζες και δανειολήπτες δεν προχωρούν σε διευθέτηση των διαφορών τόσο καθυστερεί η διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...