13 Ιουλ 2013

Πρόστιμα και εκπτώσεις για τα αυθαίρετα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ
Λύση στον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων δίνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την πολεοδομική παράβαση, και προβλέπονται κλιμακούμενα πρόστιμα. Για τις μετά το 1983 οικοδομές οι ρυθμίσεις θα είναι ξεχωριστές και θα λαμβάνεται υπόψη αν βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου........

Σε τρεις κατηγορίες βάσει της βαρύτητας των αυθαιρεσιών θα χωρίζει τα αυθαίρετα κτίσματα το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο παράλληλα θα προβλέπει άλλη μεταχείριση για τα αυθαίρετα εντός σχεδίου και άλλη για τα εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα αυθαίρετα θα διαχωριστούν σε κατηγορίες. Όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια, όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια. Σε άλλη κατηγορία εντάσσονται τα κτίσματα με μεγαλύτερες παραβάσεις και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Βάσει των ρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν, προβλέπονται, όπως αναφέρει το Έθνος, ειδικές ρυθμίσεις για τρεις γενιές αυθαιρέτων, βάσει της χρονολογίας που αναγέρθηκαν.

- Εξαιρούνται από την κατεδάφιση όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν πριν από το 1975 με την πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια που έχει χαθεί και είχε εκδοθεί πολύ παλιά από την αστυνομία ή προέδρους κοινοτήτων κ.λπ.

- Εξαιρούνται από την κατεδάφιση όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από το 1983. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο 500 ευρώ, καθώς επίσης και το 15% του προστίμου που είχε προβλεφθεί με τον παλαιότερο μαθηματικό τύπο.

- Όσα από τα κτίρια προ του ’83 έχουν αυθαιρεσίες έως 40% βάσει της άδειας που διαθέτουν, μπορούν να «νομιμοποιηθούν» με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ και το 80% του αρχικού προστίμου.

- Στην περίπτωση των αυθαίρετων κτισμάτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ή έχουν αυθαιρεσίες άνω του 40% και έχουν ανεγερθεί μετά το 1983 θα υπάρξουν ξεχωριστές ρυθμίσεις και επιβολή προστίμου.

Για αυτά η διευθέτηση δεν θα είναι μαζική, καθώς διαφορετικά θα αντιμετωπιστούν αυτά που είναι εντός σχεδίου και διαφορετικά όσα είναι σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εκπτώσεις αν τα πρόστιμα καταβληθούν εφάπαξ (25%) ή καταβληθεί το 30% του προστίμου εντός εξαμήνου (10%).

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως και προκειμένου να προχωρήσει η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των κτιρίων.

Πληρωμή προστίμων έως και σε 100 δόσεις
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των προστίμων θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Αν και το σχέδιο νόμου δεν θα προβλέπει καμία μείωση στο αρχικό ύψος των προστίμων, θα παραμείνει σε ισχύ η προηγούμενη πρόβλεψη που όριζε ότι η αποπληρωμή του προστίμου μπορεί να γίνει σε εξήντα δόσεις.

Αυτό θα αφορά όσους δηλώσουν τα αυθαίρετα κτίσματα εντός του 2014. Για όσους σπεύσουν να τα δηλώσουν μέσα στην τρέχουσα χρονιά εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του προστίμου έως και σε εκατό δόσεις.

Ειδικές ρυθμίσεις πρόκειται να ισχύσουν και για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα μπορούν να «νομιμοποιήσουν» τα αυθαίρετά τους καταβάλλοντας μόνο το 50% του προστίμου που τους αναλογεί, αν πρόκειται για κύρια κατοικία.

Παράλληλα έκπτωση προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες ή πολύτεκνοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μισό πρόστιμο.

«Κλειδί» για τη «διάσωση» των αυθαιρέτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια τουλάχιστον για μία 30ετία φαίνεται ότι θα αποτελέσει η Τράπεζα Γης. Η αντιμετώπισή τους θα γίνει με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια, ενώ η λύση που θα παρουσιαστεί θα λαμβάνει υπόψη της το απορριπτικό σκεπτικό του ΣτΕ.
*Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...