8 Ιουλ 2013

ΝΔ: Λίφτινγκ στο κόμμα με στροφή στη νέα γενιά

Νέος γραμματέας, χωρίς εκλογή, από χθες Κυριακή ο Ανδρέας Παπαμιμίκος
Η απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να επενδύσει στον κ. Ανδρ. Παπαμιμίκο, o οποίος από χθες Κυριακή είναι ο νέος γραμματέας της ΝΔ, υπήρξε προϊόν ενός κύκλου συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποια πρέπει να είναι η πορεία του κόμματος, εν μέσω των Συμπληγάδων του μνημονίου......

Με μια ΝΔ να έχει δεχθεί ισχυρά πολιτικά πλήγματα και να έχει χάσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων σε σχέση με το παρελθόν, το στοίχημα για τη μετεξέλιξη του κόμματος είναι πολύ μεγάλο.

Ο Πρωθυπουργός ήθελε η διαδικασία μετάβασης σε ένα κόμμα της νέας εποχής να γίνει από ένα νέο στέλεχος για να σηματοδοτήσει τη στροφή στη νέα γενιά της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το γεγονός ότι δεν στήθηκε κάλπη για τον νέο γραμματέα, μπορεί να ενόχλησε αρκετούς, κυρίως βουλευτές, αλλά δεν ήταν ικανό από μόνο του να ακυρώσει τη χθεσινή ημέρα ανανέωσης για τη ΝΔ.

Μόνη παραφωνία η σχετικά αδύναμη Εκτελεστική Γραμματεία, η πολιτική στάθμη της οποίας είναι χαμηλή και δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σύνθεση παλαιότερων πολιτικών συμβουλίων της ΝΔ.

Στο νέο εσωκομματικό τοπίο που δημιουργείται πλέον οι άλλοτε «κορυφαίοι» της ΝΔ αρχίζουν να επανεξετάζουν τη στρατηγική τους καθώς διαβλέπουν ότι δημιουργούνται άλλοι όροι και αναδιατάσσονται συμμαχίες ετών.

Σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσε ο Πρωθυπουργός όταν στη χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή επέλεξε να αποδοκιμάσει όσα στελέχη της ΝΔ τοποθετήθηκαν πρόσφατα, όπως κυρίως τον κ. Μ. Βορίδη (επανέλαβε στο Βήμα της Κυριακής ότι για τη σημερινή κρίση ευθύνεται το ΠαΣοΚ της δεκαετίας του ΄80) και τους κκ. Ν. Κακλαμάνη, Βυρ. Πολύδωρα και Γ. Βλάχο.

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τη ΝΔ από το ΠαΣοΚ και άφησε σαφή υπονοούμενα για προσωπικές στρατηγικές, προκαλώντας ευρύτερες συζητήσεις στο παρασκήνιο για την ανάγκη που ένιωσε να απαντήσει μόλις μια εβδομάδα μετά το συνέδριο του κόμματος.

«Αλλο πράγμα να ιεραρχείς τις ανάγκες του σπιτιού σου με βάση της ανάγκες μιας πατρίδας που φλέγεται, κι άλλο να βάζεις φωτιά στο ίδιο το σπίτι σου, αγνοώντας εκείνο το μεγάλο που σου ζητάει η Πατρίδα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Και είναι επίσης, άλλο πράγμα να σκέπτεσαι τι θα πεις, έχοντας κριτήριο το εγώ ή το συμφέρον σου, κι άλλο πράγμα να μιλάς τόσο, που και τις ιδέες σου να μην απεμπολείς και την πατρίδα σου να προφυλάσσεις από το μεγάλο κίνδυνο. Και όλοι καταλαβαίνουν τι θέλω να πω…».

Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε ως αποδοκιμασία για τον κ. Βορίδη, ο οποίος όμως από τις τελευταίες του εμφανίσεις, τόσο στο συνέδριο, όσο και με τη βαθύτατα ιδεολογική συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, έχει καταφέρει, αντί να συζητείται το σχέδιο Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα» και τη μετεξέλιξη της ΝΔ, να ασχολούνται όλοι με τη στρατηγική του.

Το γεγονός ότι στα πηγαδάκια μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ήταν ουσιαστικά το θέμα της συζήτησης, τον κατατάσσει σε έναν δυνατό εσωκομματικό παίκτη, καθώς ο Πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να διερωτάται γιατί κάποιοι (εννοώντας κυρίως τον κ. Βορίδη), ανακάλυψαν τώρα κινδύνους από την παράταξη λόγω της συνεργασίας με το ΠαΣοΚ.

Από εκεί και πέρα, η ανακήρυξη του κ. Παπαμιμίκου στη θέση του γραμματέα, συνιστά από μόνη της μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τις μελλοντικές διεργασίες στο κόμμα. Και αυτό, διότι η νέα φουρνιά στελεχών, προερχόμενων από την ΟΝΝΕΔ, που θα μπει στο παιχνίδι, έχει υψηλό δείκτη πολιτικής ανάλυσης και αντίληψης, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, δεν χειραγωγείται εύκολα - παρά την αντίθετη άποψη που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου - και θεωρείται ζήτημα χρόνου να ελέγξει μεγάλο τμήμα του εσωκομματικού συστήματος, με ότι αυτό σημαίνει.

Εμπειροι κομματικοί παράγοντες προσπαθούν να διαγνώσουν αν με τον κ. Παπαμιμίκο στη θέση του γραμματέα της ΝΔ, αλλάζει και ο «ηλικιακός πήχης» για τα πρόσωπα που θα κινηθούν για την επόμενη μέρα ή αν κάποιοι θα προτάξουν την πείρα τους και την επιρροή τους στο κόμμα («ο παλιός είναι αλλιώς»), ώστε να μην αποδειχθεί μια γενιά «που έβλεπε να τρένα να περνούν».

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού, ενώ θα επηρεασθούν και από άλλες εξελίξεις, όπως θα είναι η πορεία της οικονομίας και το ευρύτερο περιβάλλον. Ήδη, σε πολιτικό επίπεδο θα έχει ενδιαφέρον κατά πόσο θα υπάρχει μια συνεχή διασύνδεση κυβέρνησης και κόμματος που να λειτουργεί διαλεκτικά, θα υπάρχει συνεχής συνεννόηση, επιδίωξη για κοινή επεξεργασία πολιτικών, αλλά και από κοινού ανάλυση των προβλημάτων.

Πάντως, εάν κρίνει κανείς από τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας, δεν μπορεί να ελπίζει σε ριζικές ανατροπές, αν και ο κ. Παπαμιμίκος θα επιχειρήσει να τα αλλάξει όλα εκ βάθρων για να ικανοποιήσει και ένα παλαιό αυτονόητο ρητό «για να πετύχει η κυβέρνηση χρειάζεται ένα ισχυρό κόμμα».

Αυτό το «ισχυρό κόμμα» αναλαμβάνει να το «επανιδρύσει» ή μετεξελίξει ο κ. Παπαμιμίκος που θα κινηθεί σε μια εποχή εύθραυστων ισορροπιών, ενώ η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να ανακάμψει η ΝΔ και να βοηθήσει την κυβέρνηση να βελτιώσει την εικόνα της στο πλαίσιο μιας γενικότερης μεταμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα αλλάξει η νέα Νέα Δημοκρατία το πολιτικό σκηνικό. Το βασικό είναι να αλλάξει τουλάχιστον την λειτουργία της και να κινείται το κόμμα, ώστε να βγει από τη γωνιά. Ο ίδιος ο κ. Παπαμιμίκος θέλει να αρχίσει να πνέει άνεμος αισιοδοξίας σε έναν κουρασμένο κομματικό μηχανισμό και να αρχίσει να δημιουργείται η αίσθηση ότι η ΝΔ αποτελεί πόλο έλξης πλέον στελεχών για «κομματική δουλειά».
Πηγή : tovima.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...