17 Ιουλ 2013

Ο ρόλος των τοπικών αρχών στην αγροτική ανάπτυξη

Στην πόλη Kaunas, της Λιθουανίας, πραγματοποιείται το διήμερο 18 και 19 Ιουλίου 2013, η συνεδρίαση της Επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» της Επιτροπής των Περιφερειών, και σεμινάριο αναφορικά με τις «Προκλήσεις για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κατά την υλοποίηση της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».......

Στην ατζέντα της συνεδρίασης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται γνωμοδότηση της επιτροπής, αναφορικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, και η παρουσίαση της έκθεσης δραστηριότητας 2011-13 της διαπεριφερειακής ομάδας για την υγεία της Επιτροπής των Περιφερειών.

Οι θεματικές του σεμιναρίου, όπως γράφει το localit.gr, περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης και τις προκλήσεις και ευκαιρίες κατά την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από πολλαπλά ταμεία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τονίζεται με αφορμή το σεμινάριο, οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν άνω του 90% της επικράτειας όπου ζουν περίπου 60% του πληθυσμού. Εξ ου και η έμφαση που δίνεται μέσα από τις νέες τάσεις των πολιτικών υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της κατά τόπους συνοχής στις αγροτικές περιοχές.

Νέες προκλήσεις, όπως η «χρηματιστικοποίηση» των γεωργικών αγορών (η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία), η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και η ταχύτερη ανάπτυξη των αστικών περιοχών, καθιστούν προβληματικό το μέλλον των αγροτικών περιοχών.

Με τη μείωση των κονδυλίων χρηματοδότησης των δράσεων αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020, οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές θα αναγκαστούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα μέσα. Το σεμινάριο θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη.

Στη διάρκεια της ημέρας θα εξεταστούν δύο διαφορετικές τάσεις. Στην μεν πρώτη προτείνεται η επανεξέταση των πηγών εναλλακτικής χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο των σπανίων πόρων της ΕΕ. Η δε δεύτερη εστιάζει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την κατάρτιση και την υλοποίηση προγραμμάτων που εγκρίνονται στο πλαίσιο του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των διαθέσιμων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κονδυλίων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...