29 Ιαν 2013

Ερντογάν προς Σαμαρά: "Πούλησα και έσωσα την Τουρκία" - "Ασε μας να χτίσουμε τζαμί στην Αθήνα με δικά μας έξοδα"

- "Θα αναλάβουμε εμείς το κόστος" είπε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν
- "Το θέμα έχει έγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο", φέρεται να απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός
- Αμετακίνητος ο κ. Σαμαράς και για το θέμα των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων
- Έθεσε και το «θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα»
- Στις 5 Μαρτίου, ευρεία διακυβερνητική στην 'Αγκυρα
- Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Κατάρ
- Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης ......

Ο Ερντογάν, θέτει ξεκάθαρα θέμα για τζαμί στην Αθήνα και ζητά να αναλάβει η Άγκυρα το κόστος ανοικοδόμησης του.

Μετα τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως ανέφερε το ζήτημα στο έλληνα ομόλογο του. "Υπήρχε και το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα. Μας είπε πως το θέμα έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο", είπε χαρακτηριστικά.

Τους είπαμε πως δεν είναι ανάγκη να το χτίσετε εσείς, αν δώσετε την άδεια οικοδόμησης μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Αρκεί να υπάρχει ένας χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους που πηγαίνουν στην Αθήνα.

Kατά σύμπτωση και οι δυο ηγέτες μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο και στην συνάντηση επισήμως συζήτησαν και την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Τουρκία τον Μάρτιο.

Η συνάντηση κράτησε 40 λεπτά και εκτός από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν παρών και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής τηλεόρασης, όπως τις μεταδίδει το www.onalert.gr ο τούρκος πρωθυπουργός θα έθετε στον έλληνα ομόλογό του, το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης και το νόμο με τους ιεροδιδασκαλους και θα ζητούσε την απόσυρση του νόμου.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.

Το πρακτορείο «Αναντολού» μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από ομάδα επιφανών επιχειρηματιών και θέλει να επανενεργοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που υπήρχαν και κατά το παρελθόν και να προχωρήσει πλέον σε ουσιαστικές συζητήσεις που θα αφορούν:

Τις αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχει σχεδιάσει η κυβέρνησή του αλλά και τη διαμόρφωση ενός νέου πεδίου συνεργασίας μεταξύ των ελληνόφωνων επιχειρηματιών και της κυβέρνησης του Κατάρ.

Ο κ. Σαμαράς, αύριο θα γίνει δεκτός από τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Hamad bin Khalifa Al Thani.

Πηγή : newsit.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...