31 Ιαν 2013

Η Εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Μύκονο

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, τελέσθηκε σήμερα η Αναίμακτος Θεία Λειτουργία, στην μνήμη των Αγίων Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου, και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μαζί μας συλλειτούργησε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γαλανάκης........
Στην Λειτουργική Προσευχή συμμετείχαν μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της νήσου μας. Στο κήρυγμά του ο π. Πέτρος μίλησε για την μεγάλη προσφορά των Οικουμενικών Διδασκάλων στον Χριστιανισμό, στον Ελληνισμό, στην παιδεία. Για την καθιέρωση του από κοινού εορτασμού από τον 11ο αιώνα και την καθιέρωση της Σχολικής εορτής από το 1842.
Αναφέρθηκε επίσης και σε ένα άλλο μεγάλο γεγονός που εορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα, την εύρεση της Θαυματουργής Εικόνας της Μεγαλόχαρης, στο ιερό νησί της Τήνου. Και κατέληξε την ομιλία του για τους Τρεις Ιεράρχες, λέγων:" Τιμούνται ως προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων. Το συγγραφικό τους έργο τεράστιο σε έκταση και σε αξία.
Κατάφεραν με μοναδικό τρόπο να συνδέσουν την αρχαιοελληνική παιδεία με το Χριστιανισμό. Το εύρος των γνώσεων τους ατελείωτο. Είναι αυτοί που άνοιξαν καινούριους ορίζοντες στην Ελληνική παιδεία, είναι αυτοί που κατέδειξαν την πραγματική αξία του ανθρώπου. Μεγαλούργησαν ως ρήτορες, ως φιλόσοφοι, ως απολογητές.
Το κοινωνικό τους έργο απέδειξε ότι η αλήθεια του Χριστιανισμού μπορεί σε κάθε στιγμή να γίνει πράξη. Αντιμετώπισαν αιρέσεις, αγωνίστηκαν, μάτωσαν για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισοτιμίας των ανθρώπων.
Ακούραστοι κοινωνικοί εργάτες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, διέσωσαν αξίες με πανανθρώπινο περιεχόμενο. Αξίες όπως ειρήνη, ελευθερία, αγάπη, αλληλεγγύη. Σε μια εποχή όπως η σημερινή όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός, το εγώ, η αλαζονεία, η απληστία, στην εποχή της ανθρώπινης απομόνωσης και της μοναξιάς που δεν αποτελεί παρά το τίμημα της ελευθερίας, μιας ελευθερίας που δεν δέχεται δεσμούς και συμβιβασμούς, σε μια εποχή που η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων έχει μεγαλώσει επικίνδυνα, σε μια εποχή που οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν σαράντα χωρών του τρίτου κόσμου και το ένα τέταρτο του πλανήτη ζει κάτω από το όριο της οικονομικής ανέχειας, τα λόγια των τριών Ιεραρχών είναι στις μέρες μας επίκαιρα όσο ποτέ..."
Στο τέλος ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο στη ζωή και στα μαθήματά τους, και στους Διδασκάλους και Καθηγητές ευχήθηκε να αποκτήσουν την αγάπη της διδασκαλίας και το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών.
Fb:Μεγάλη Παναγιά Μυκόνου
Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...